Jump to content

Bio vagy nem bio?

2016. 05. 17. 10:00

Napjaink kulcskérdésévé vált az egészséges életmód. Ennek fényében, aki teheti természetes alapanyagokból igyekszik ételt varázsolni az asztalra. Na, de a bio termesztésű alapanyagokban megbízhatunk?

Az elgondolás, miszerint növényvédő szerek nélkül is előállíthatunk kívül/belül ép terméseket nem lehetetlen. Viszont a rossz hírem az, hogy nagy gazdaságokban aligha kivitelezhető. Bár a bio termékek és termesztés felülvizsgálata összetett folyamat, és komoly feltételeket kell teljesíteni, az összkép mégis az, hogy mindenhol meg lehet találni a kiskapukat. Régi jó, ökológia tanszékes tanáraim kifejtették, hogy csak abban bízhat meg az ember, amit maga állít elő. A bio termékek előéletéről épp úgy vajmi keveset tud a kisember, mint a szerezésen átesettekről. Ellenben az áruk jóval magasabb, hála a remek marketingnek és az emberek jóhiszeműségének. Mégis, akkor mit tegyünk? A javaslatom az lenne, hogy aki teheti termelje ki a saját fogyasztását, akinek erre nincs lehetősége, az pedig olyan kistermelőtől vásároljon, akiben mint emberben is megbízik. Más lehetőségünk sajnos nincs, hogy utána járjunk ki mond igazat és ki nem.

Elkeseredni azért nem kell, bármelyiket is válasszuk egyáltalán nem valószínű, hogy pont ettől esne bajunk. Zöldséget és gyümölcsöt enni igenis jó! Ha pedig finom ízekre vágytok válasszátok a hazait, ez az, amit tényleg érdemes megfizetni!

(Fotó: http://feelgrafix.com)