Jump to content

Gondozd jól a gyümölcsöst!

2016. 06. 15. 08:53

A gyümölcsös növényei általában hosszabb életűek és tovább teremnek, mint a zöldségágyakba ültetett növények.

A zöldségfélék többnyire egynyári, ezeket egy vegetációs periódusban vetjük, ápoljuk, szedjük, az el nem fogyasztott részüket pedig a komposztra dobjuk. Ezzel szemben a gyümölcsök általában több évig fejlődnek, míg végre teremni kezdenek, viszont évekig hozzák a gyümölcseiket. Az olajfa a hosszú, termékeny élet példája, akár 1500 évet is megérhet.

Aki saját gyümölcsöt termel, nincs ráutalva az üzletek kínálatára. Aki kereskedelmi célra rendel, szép, jól csomagolható, szállítható, tárolható és tartós terméket szeretne előállítani.

Kevés embernek adatik meg, akiknek gyümölcstelepítésre elég hely állna rendelkezésére, de a gyümölcsfák a díszkertbe is szépen beillenek. Legtöbbjük tavasszal gyönyörű virágpompában és ősszel termésekkel megrakodva szép látványt nyújt. Falak mentén feltétlenül telepítsünk tám-rendszerhez rögzített gyümölcsfát. Még a hidegebb vidékeken is nevelhetünk fügebokrot vagy nektarin-fácskát.

Az alma és a körte szépen díszlik a nyugati és keleti fekvésű falak mentén, a meggyet és a birset északi oldalra ültessük. A falak mentén kúszó szőlő nemcsak érdekes látvány, de őszre gyümölcsöt is érlel.

A köszmétét, ribiszkét kerítések vagy falak mentén duplakarú kordonként is nevelhetjük. A piros és fekete ribiszke, köszméte, szamóca jól illik a díszkertbe. Egy-egy körte, cseresznye, alma, őszibarack, szilva a gyepbe ültetve is állhat. Ha a kertet több részre szeretnénk osztani, jó térhatárolók a kordonosan nevelt körte és almasövény.

A fagy a gyümölcsös legnagyobb ellensége. Ha kertünk közvetlen fagyzugban fekszik, jobb, ha csak későn virágzó fajtákat telepítünk, hogy a kései fagyokat megússzuk.

A szél is gondot okoz, mert kiszárítja a lombot, károsítja a virágokat, zavarja a megporzást végző rovarokat. Nyílt területeken érdemes a növényeket a sövény mellé telepített műanyag szélfogóval védeni. Amikor már elég nagyok, átveszik a szélvédelem feladatát.

A sövények talaját rendszeresen meg kell tisztítani a lombtól, gyomtól stb. A telepítés előtt a talajt jól elő kell készíteni. Néhány növénynek különleges igényei vannak.

A növények kiválasztásakor gondosan járjunk el. Legjobb, ha cserjéket, fákat a helyben lévő faiskolából választjuk ki, könnyebb a hazaszállítás. Fiatal növényeket vásároljunk, figyeljünk arra, hogy a gyökere egészséges legyen. A fiatal fák nagyon gyorsan meghonosodnak, és sokkal gyorsabban termőre fordulnak, mint azok, amelyek több éven keresztül a faiskolában vegetáltak. Kizárólag gyökeres vagyis nem konténeres csemetéket vásároljunk, és ősszel, a nyugalmi időszak kezdetén telepítsük őket. Ezek a növények jobb minőségűek, mint a konténeres áru.

A fajták kiválasztásánál több kritériumnak kell a csemetének megfelelni. Egyes fajták öntermékenyülők, mások idegen fajták pollenjével termékenyülnek. Így két különböző fajtájú csemetét kell vásárolnunk.

A gyümölcstermesztés sikere szempontjából fontos az alany, amelyre a nemes részt oltották. A különféle alanyok különféle környezetbe, talajtípusra valók. Különösen az almáknál nagy a választék. Az alany meghatározza a nemes rész növekedési erélyét és hozamát, a termés minősségét, a növény ellenálló képességét, sőt azt is, hogy mikor hoz a fa először termést. Nagy kertben a magas törzsűek és a bokorfák is tetszetősek, de kis területen esztétikusabb törpefákat nevelni.