Jump to content

Lepkecsalogató kert

2016. 06. 24. 13:41

Íme, három növény, amely becsalogatja kertjébe a színes szép lepkéket és más hasznos rovarokat.

A virágok harcolnak a kertben a lepkék, katicák és méhecskék kegyeiért, hiszen ők azok, akik a beporzást elvégzik, akik tovább viszik a virágport. Így az ön kertjében is folyik a magamutogatás és a bókolás.

A virágok színvilágukkal és illatukkal csábítják a rovarokat, így egy virág minél színesebb nagyobb és illatosabb annál több esélye van egy méhecske barátságára.

Van néhány virág, amelyek profik már ebben a szakmában:

Napraforgó:

Hatalmas sárga tényár méretű virágaival már messziről észreveszik a rovarok. A virág színe legtöbbször erős nap sárga, de ma már narancssárga kissé pirosas színárnyalatban is találkozhatunk vele, a dísznapraforgó pedig 50 cm magasra megnövő dupla virágú különleges kerti virág. A nagyméretű napraforgó, amely akár 2 méter magasra is megnőhet kerítés vagy házfalak mellé érdemes ültetni, nyáron a nap járásával megegyező irányba fordulnak a fejek.

Nyár végén érik be a mag, vagyis a már jól ismert napraforgómag, közismert nevén a szottyi. Így nem csak hasznos növényé válik kertünkben, de finom ízletes rágcsálni valót is szolgálgat.

Vaníliavirág

Nyár közepétől nyílnak ezen a szép 50 cm magas kerti virágon a lila színű édeskés illatú virágok, amelyek tényleg vanília illatot árasztanak. Illatukkal szinte elbódítják a lepkéket és méheket így biztosak lehetnek a látogatásban. Nem csak kertbe, de dézsába is ültethetjük, de vegyes virágágyásban is szépen mutat. A növényt ültessük minél naposabb melegebb helyre és nyáron öntözzük folyamatosan a földjét.

Királyliliom

A liliomok egyik legszebb családtagja, amely hatalmas virágával és erős illatával szintén a lepkék és rovarok kedvenc növénye lesz. Nem összetévesztendő a sima liliomokkal, mert ezeknek nincs illatuk, ám a királyliliomok szinte elbódítják a látogatókat. Ma már hatalmas választékban ültethetjük kertünkbe őket, fehér, rózsaszín, erős rózsaszín vajszínű lila és számtalan színben illegetik magukat kertünkben.

A királyliliom akár csak a többi liliomfajta gumós növény így nyár végén tőosztással lehet szaporítani. Túl sok tövet mégse ültessünk kertünkbe, mert erős illata érzékeny embereknél erős fejfájást is okozhat.

Minél több nagy virágú élénk színű és illatos virágot ültetünk kertünkbe annál több beporzó rovart vonzunk kertünkbe, köztük a kedves katicákat, és a szép színes lepkéket.