Jump to content

Így lesznek gyönyörűek a rózsái

2016. 06. 25. 10:32

Sajnos a rózsák tavaszi metszéséről már lekéstünk, de a májusi virágdömpingben bárkit meglephettek akár egy cserepes minirózsával is, tehát az ápolással kapcsolatban jól jöhet néhány használható tanács. Van, aki szerint érdemes szobában próbálkozni a minirózsával, de ott egy kezdő növényesnek szerintem nagy kihívást jelent még az életben tartása is.

Egyszerűbb, ha úgy tekintjük, hogy a minirózsa nem szobanövény, hanem szabad levegőre való, és legjobb, ha az ablakpárkányon, az erkélyen vagy a kertben keresünk neki helyet. Nem fog nagyra nőni, de ha folyamatos tápanyagellátásban részesül – tehát mondjuk egy-két hét múlva átültetjük igazi földbe, locsoljuk és időnként tápanyagozzuk akkor folyamatosan virágozni és illatozni fogakár évekig is.

A rózsákat sokféle módon osztályozzák, méret, terjedelem és a virágaik szerint, vannak bokor- és park- talajtakaró és vad- és futórózsák, de alapvetően két csoportra oszthatjuk őket: tearózsákra (teahibridekre) és csoportos virágúakra.

A futórózsák nagyra nőtt csoportos virágúakként működnek, egyedül nem tudnak kapaszkodni, ezért ha szükséges rácshoz, kerítésre, vagy pergolára kötözzük őket.

Ha szeretnénk, hogy nyáron a kertben a bokorrózsáink folyamatosan virágozzanak, nincs mese metszeni kell, ami egy komoly tudomány, de érdemes beletanulni.

A hajtásokat elvirágzás után azonnal vágjuk vissza, mert így a növény nem meríti ki a termés létrehozása. Általános szabály, hogy az elnyílt virágot lefelé haladva a második öt levélből álló levél felett vágjuk vissza, míg ha vázába szedünk le virágot, akkor alulról felfelé haladva a második öt levélből álló levél felett vágjuk le a szárát.

A talajtakaró és a parkrózsaként vásárolt töveknél a hervadt virágokat kell eltávolítani, de ha jól csináljuk, ezzel bő virágzásra lehet serkenteni a növényt. Az elnyílt virágokat metsszük le a legfelső 1-2 rüggyel együtt úgy, hogy a legfelső rügy mindig arra nézzen amerre az új hajtást nevelni akarjuk. Vannak öntisztuló fajták is, ahol a virágkocsány magától lehullik.

A futórózsákat nyáron nem kell metszeni, csak az elvirágzott rózsafejeket vágjuk le róluk, illetve itt is a metszéssel irányíthatjuk "futásukat" a nekünk megfelelő irányba. Persze a rózsának is van számos ellensége.

A rózsákat nem kell túlöntözni, elég ha az időjárástól függően 8-12 naponta lehetőleg reggel, tövenként egy vödör vízzel árasztjuk el őket.

A levéltetvek ellen spirituszos szappanoldatos lemosást ajánlanak, de azt is mondják, hogy hatásos lehet ellenük a rózsák közelébe ültetett büdöske, vagy fokhagyma is. Kérdés, hogy a rózsa színéhez hogy megy a büdöske sárgája-barnája. Ezen kívül a rózsákat megtámadhatja a lisztharmat, a rózsarozsda, mozaik vírus és szürkerothadásos-betegség is.