Jump to content

Kerti segítőnk a házi veréb

2016. 07. 12. 09:05

A házi veréb egy társas lény, nem szeret egyedül lenni. Ezért általában csapatokban jár élelem után.

Jellegzetes csiripelése összetéveszthetetlen. Szorosan kötődik az emberhez, ezért főleg falvakban, városokban látható. A kertben elsősorban a fiókáik nevelése idején teszi magát hasznossá, rengeteg hernyót pusztít el.

A hím feje kontraszt-gazdag, sötét torok, szürke orca és fejtető, közötte pedig élénk gesztenyebarna. A nőstény szerény színezetű, csak a szem fölötti világos csík feltűnő.

Közeli rokona a mezei verébnek, amely inkább elkerüli a településeket, a hím és a nőstény hasonlóan néz ki. Arcfoltja révén jól megkülönböztethető a házi verébtől.

A házi veréb városi madár, és gyakran már márciusban elkezdi építeni a fészkét széles résekben, de néha a szabadban is, bokrokban. Évente kétszer, ritkán háromszor költ. A fiókákat rovarokkal és hernyókkal eteti, a felnőtt veréb főként magokkal táplálkozik.

A házi veréb szereti a szomszédságot, ezért akasszunk ki több fészkelő-ládát, nem túl messze egymástól, vagy vegyünk speciális verébházat, amelybe egyszerre több család is beköltözhet. Télen a madár szívesen elfogadja a táplálékot, pl. a napraforgót.

A vízfürdő mellett a házi veréb a száraz homokot is értékeli, amivel a tollazatát ápolhatja.