Jump to content

Amik megmérgeznek: a buzogányvirág

2016. 07. 14. 09:13

Ismert, kedvelt, nagyméretű szobanövény. A trópusi Amerikában kb. 30 faja él.

Fű-nemű növény, szára erőteljesen felemelkedik, gumós gyöktörzse van, levélnyelei hosszúak nagy levelekkel, melyek fehéres vagy sárgás pöttyökkel tarkítottak.

Jellegzetes torzsavirágzattal rendelkezik, melyet zöldes-fehér virágzati fellevél vesz körül. A növény bogyós termése csípős ízű.

A buzogányvirág szára, levele, gumója mérgező anyagot tartalmaz. A növény különböző részeinek megrágásakor vagy elmorzsolásakor nedv képződik, mely irritáció hatású. A szájba és a garatban keletkezett sérülések később nyelési, légzési zavarokat okozhatnak.

Mérgezések fordulhatnak elő gyerekeknél, akik a lakásban lévő növény leveleit, hajtásait letépik és megrágják. A kicsi gyerekektől tartsuk távol, ahol ők nehezebben férhetnek hozzá.

A megrágáskor kicsordult nedv felmarja a nyelvet, a szájüreget, és fájdalommal járó égési sérüléseket okoz. Ezután a sérült részek feldagadnak, a nyelv bedagad a szájba, beszéd és nyelési problémákat okoz, ez az állapot több napig is eltarthat. Súlyosabb esetben megnehezíti a légzést, süllyed a vérnyomás, és görcsök alakulnak ki.

Amíg az orvos meg nem érkezik, elsősegélynyújtásként bő, langyos vízzel öblögessük a fájó testrészeket. Tojásfehérjés vizet itassunk a beteggel.