Jump to content

Páfrány ABC

2016. 07. 15. 13:01

Utazzunk most a páfrányok világába. Azon kívül, hogy kedvelik a nyirkos, nedves közeget és az erdők aljnövényzetének oszlopos tagjai, mi az amit még feltétlenül tudnunk kell róluk.

Királypáfrány

A páfrányok között ez a legnagyobb, magassága elérheti a másfél métert, az átmérője ennek a duplája is lehet. Erdei, agyagos talajba érdemes ültetni a fák alá. De napos helyen is növekszik, ha elegendő a nedvesség számára. Nagy a vízigénye és a párát is szereti.

Japán hölgypáfrány

Háromszög alakú levelei olyanok, mintha a vöröses levél szélét fehér festékbe mártották volna. Az első ránézésre azt hinnénk, hogy beteg, pedig épp ez a különleges színezett a dísze. Az alacsonyabb páfrányok közé tartozik, csupán 30-50 cm magas. Félárnyékos helyre ültessük, kevés napot azonban elviseli. Nyáron gondoskodjunk az öntözésről.

Erdei pajzsika

Az egyik legigénytelenebb és legismertebb fajta, kevés gondozást igényel, szépen fejlődik. Félárnyékos helyre ültessük, mert ebben a közegben a levelei dúsan hajtanak. Tápanyagban gazdag, humuszos földet kedveli, közepes a vízigénye, ha túl nagy a szárazság, a leveleit rendszeresen permetezzük.

Struccpáfrány

Levelei olyan hatást keltenek, mint egy strucc farktollai, mivel tölcsér alakú bokrot képeznek. Tarackokkal terjed, és ezekből újabb növények fejlődnek, amelyek fokozatosan beterítik a talajt, ezért elegendő területre van szüksége. Leginkább fák közelében vagy falak világos árnyékában érzik jól magukat. Száraz időszakban folyamatosan öntözzük, mert levelei könnyel elhervadnak, és később nem is térnek magukhoz. Ha túlzottan elterjednek, ásóval körbevághatjuk.

Címpáfrány

Hazánkban vadon is előforduló védett növény, mely fényes, egyenes, bőrszerű leveleiből nemesítés során már hullámos és fodros levelűt is állítottak elő. Mindössze 30-40 cm-es évelő növény.
Figyeljünk arra, hogy humuszban gazdag, árnyékos helyet válasszunk számára. Szereti a vizet, de tartósan nedves helyen berohadhat. Egy-egy szárazabb időszakot jól viseli.