Jump to content

Világszerte ismert gyógynövények - kakukkfű

2016. 07. 16. 12:59

Mini sorozatunkban elsőként a kakukkfüvet mutatjuk be, bár sokak számára régi ismerősként köszön vissza ez a fűszernövény a mindennapokban. De tisztában vagyunk a gyógyhatásával?

Kerti kakukkfű

Fásodó szárú, évelő cserje, az ajakos-virágúak családjába tartozik, illatosabb, mint a vadon élő kakukkfű, mivel illóolajtartalma magasabb. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, hazánkban nem honos, növénykultúrában termesztik. Magasabbra nő mezei rokonainál.

Fényigényes, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Fagyzugos területre ne ültessük, mert könnyen kifagyhat. Gyökere fás, szára elérheti az 50 cm-es magasságot. A szárrészek négyszögletesek, szőrösek, aromás íze van és fűszeres illata. Levele szőrös, begömbölyödött, lándzsa vagy tojásdad alakú. Lila vagy bíborvörös virágzata van, kisebb termős és nagyobb kétivarú virágokkal. Májustól júniusig nyílik, makkocska termése van.

A gyógyító hatóanyagot a növény virágzó, még el nem fásodott ágvégei adják, májustól augusztusig gyűjthető. Már 400 éve használja az ember a kakukkfüvet. A görögök a kecsesség és az elegancia jelképét látták benne, a római katonák kakukkfüves fürdőt vettek a csata előtt a bátorságuk növelésére, az egyiptomiak a balzsamozás során alkalmazták. Nem csak gyógynövény, hanem jellegzetes íze miatt kedvelt fűszer is.

Kémiai alkotórészei: flavonoidok, illóolajok, rozmaringsav, kávésav, klorogénsav, triterpének.
Enyhe, fertőtlenítő hatása miatt görcsoldó, nyákoldó, köptető, hörgőtágító, idegerősítő, szélhajtó.

Kitűnő váladékoldó szer légúti hurutok, hörghurut, légcsőhurut, légzőszervek gennyes megbetegedése esetén. Hörgőtágító hatásánál fogva enyhíti az asztma tüneteit. Puffadás, gyomorhurut, emésztési problémák, étvágytalanság alkalmával is fogyasztható a belőle készült te.

Külsőleg a bőr gombás megbetegedéseire ecsetelőként kakukkfűtinktúrát készíthetünk. 2 evőkanál drogot keverjünk össze 1 dl egészségügyi szesszel, sötét, jól zárható üvegben hagyjuk állni egy napig, majd szűrjük le. Naponta kétszer ecseteljük a problémás részt.

Viszketést csökkentő kenőcsök alapanyaga, szappanok, szájvizek, fürdőolajok alkotórésze. Nyugtató fürdőhöz egy kád vízhez adjunk 10 dk drog forrázatát vagy 10 csepp illóolajat.

Köves, meszes talajon, napfényes helyen kertünk szép dísznövénye is lehet.