Jump to content

A teájáért is szeretjük: orvosi székfű

2016. 07. 29. 09:18

A fészekvirágzatúak családjába tartozó növény, amelyet mi leginkább kamillaként ismerünk. Egész Európában, de Észak-Amerikában, Ausztráliában és Kis-Ázsiában is előfordul. Hazánkban is honos, szinte az ország minden táján megtalálható.

Gyökere dúsan ágazik, nem hatol mélyen a talajban. Szára 10-30 cm magas, egyenesen felálló, elágazó, levelei szórtak, sallangosan szeldeltek, a virágok laza bogokban állnak. A vacok a virágzáskor megnyúlik, és jellemzően üressé válik. A fészek nyelves fehér sugárvirágokból és sok sárga csöves korongvirágból állnak. A fehér virágok eleinte felfelé állnak, majd szétterülnek, a virágzás végén lefelé fordulnak. Ezek termősek, a sárga csöves virágok hengeresek, forrt szirmúak, kétivarúak. Termése kaszat.

A virág akkor alkalmas gyűjtésre, amikor a fészkek korongvirágai már szép sárgák, a sugárvirágok pedig vízszintesen vagy lejjebb állnak. Ilyenkor a kamillamező már messziről fehérlik.

A kamilla - Matricaria chamomilla - virágait egy jellegzetes fésűs eszközzel gyűjtik. Az Alföldön április végétől május végéig, más tájakon június-júliusban virágzik. A székfű az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Nagyon fontos, hogy a gyűjtés megfelelő időben történjen. A drog szaga jellegzetes, íze kesernyés. Virága és illóolaja a legtöbb európai gyógyszerkönyvben szerepel, így a magyarban is.

Kémiai alkotórészek: illóolaj, melynek fő komponense a kéke színű kamazulén, egy gyulladáscsökkentő tulajdonságú anyag, valamint kumarinok, flavonoidok, poliszacharidok és karbonsavak.

Aktivizálja az immunrendszert, serkenti a szervezet védekezőképességét, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással bír. Sebgyógyulást segítő, hámosító, nyugtató, görcsoldó, feszültségoldó hatása van, gyomorerősítő, emésztést serkentő, hasfogó, szélhajtó, lázcsillapító hatással a bír.

Teáját csecsemők bélgörcseinek oldására adják ánizzsal vagy édesköménnyel 1:1 arányban keverve.

Egy teáskanál virágot másfél deci vízzel kell leforrázni, majd kb. 10 percig hagyjuk állni, aztán szűrjük le.

Gyomorrontás, hasmenés, hányás, fogíny, szájüreg, torokgyulladás, megfázás légcsőhurut esetén alkalmazzák 1 evőkanál virágot leforrázva 150 ml vízzel. Állatgyógyászatban is alkalmazható, főleg fiatal állatok itatására.

Külsőleg orrdugulás, légcsőhurut esetén inhalálásra használhatjuk. Ekcéma okozta viszketés, bőrgyulladás, szemgyulladás, baktériumos fertőzések enyhítésére borogatáskánt alkalmazhatjuk.

Fürdőkúrát is vehetünk, melyhez 50 g drogot forrázzunk le 10 liter vízzel. Csecsemők számára hígabb fürdőt alkalmazzunk, 10 g drog, leforrázva 10 liter vízzel. Hajmosásra is alkalmas, erősíti a bőrt, a hajnak világosabb árnyalatot ad.
Kozmetikai felhasználása széles körű. Illóolaja gyulladáscsökkentő, dezodoráló hatású. Szappanok, krémek, szájvizek, hintőporok stb. alkotórészei.