Jump to content

Utolsó pillanat: ültess bokrokat!

2016. 08. 02. 13:53

Hivatalosan a január a legkedvezőbb hónap a bokrok ültetéséhez. Azonban még mindig nem késő tevékenykedni egy kicsit a kertben, ha "zöldíteni" szeretnénk. Igaz, igyekeznünk kell, ha már ebben az évben látni szeretnénk, ahogy sarjadnak az ültetvényeink.

De hogy miért is érdemes bokrokat ültetni? A természetkedvelőknek ezt talán nem kell magyarázni, de mindenképp érdemes minél több növénnyel körülvenni magunkat, főleg ha családi házban élünk, és megtehetjük, hogy kertészkedünk az udvaron.

Elsősorban az egészségi előnyöket érdemes figyelembe venni: ahol sok fa és bokor van, ott jóval több az oxigén. Ráadásul rengeteg port fognak meg ezek a növények, sőt a magasabb bokrok hangszigetelés szempontjából sem utolsók. Ha pedig csak elbújni szeretnénk a szomszédok elől, akkor is kellemesebb látvány, mint egy nagy beton-, vagy téglafal. Sokan azért választják az utóbbi megoldást, mert a bokrok télen nem takarnak. Nos, ez igaz, de akkor nem is igen tartózkodunk az udvaron, ezt se felejtsük el!

No és hogy milyen módon ültessünk bokrokat? A jó hír az, hogy ezzel még a kezdő kertészkedők is meg tudnak birkózni. Gyűjtsünk 30-40 centis ágakat olyan bokrokról, amiket ültetni szeretnénk, és alkalmasak rá, hogy oldalhajtásról szaporítsuk őket. Akár szomszédoktól, vagy óvatosan vigyázva az eredeti növényre, a természetből is szerezhetünk ilyesmit, természetesen csak akkor, ha a terület ezt megengedi. Fúrjunk egy nem sokkal nagyobb lyukat a földbe, mint az ültetvényünk, és a szűk lyukba helyezzük el a növényt oly módon, hogy a hajtás nagyobb része a földben legyen. Lehetőleg puha helyeket keressünk, ahová könnyebb szűk lyukat fúrni, a növény számára is ez a kedvező környezet. Akár homokos, vagy legalábbis homokkal kevert talaj is lehet. Majd óvatosan, figyelve a növényre ültessük el, nehogy eltörjön, megsérüljön. A végén pedig öntözzük meg, de úgy, hogy a növény azért stabilan a helyén maradjon.

Szép környezetet, jó kertészkedést kívánunk!