Jump to content

A tavasz első C- vitaminforrása - 2.rész

2017. 02. 25. 15:14

Azért szentelek kicsivel több figyelmet ennek a szerényen éldegélő, sokak által méltatlanul nem magasztos növényről, mert mint az előzőekben is láthattuk, sokkal több egyszerű zöld levélnél. Nem csak, mert kalóriaszegény és a fogyókúrázni vágyók nagy segítője, hanem rengeteg olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amire a téli hónapok után a legnagyobb szüksége van szervezetünknek.

A következőkben essen néhány olyan salátaféléről szó, amelyet még nem igen ismerünk, de értékesek lehetnek a számunkra. Bízom benne, ha megismerjük, meg is szeretjük.

Madársaláta, az élénkzöld, bársonyos tapintású zsenge levelei a legízletesebbek. A zöld levelű saláták közül az egyik legaromásabb, ezért is tekintenek rá sokan királyi salátaként. Dióra emlékeztető, enyhén borsos ízeit a citrom még különlegesebbé varázsolja. Bármelyik salátával, esetleg zöldséggel, gyümölccsel, vagy olajos magvakkal párosítva kiemelik gazdag ízét.

Szinte a kert bármely részében megél, igénytelen egynyári növény, alacsony a víz és hőigénye, talajban sem válogatós. A gyümölcsfák árnyékában is ugyanolyan szépen fejlődik, mint egy tűző napos területen, így szinte bárhová ültethetjük a palántákat.

Ásványi anyagokban, vitaminokban egyaránt igen gazdag. A fejes salátához képest kétszeres mennyiségű C- vitamint tartalmaz. Jelentős mennyiségben található benne B6- és A-provitamin is. A növényvilágban csupán a petrezselyemzöld előzi meg vastartalmát, amely a benne található C- vitaminnak köszönhetően rendkívül jótékonyan hasznosul a szervezetben. Már 10 dkg madársaláta fedezi a normál étrend melletti folsavszükséglet felét, jódtartalma pedig egészen kiemelkedő (100gr/62 mg), de kálium, kalcium, magnézium, réz és cink egyaránt számottevő mennyiségben található benne.

Mizuna, rendkívül egészséges növény. Kínából érkezett hozzánk. Épp úgy megél az árnyékot adó fák alatt, mint a tűző napon. Bármilyen talajban jól érzi magát, de rengeteg csapadékra van szüksége. Ha jó helye van, nagyon gyorsan nő és rengeteg levelet hoz, akár már a vetés utáni második héten is fogyaszthatunk belőle és akár öt szedésre is elég levelet hoz. Levelei hosszúak, erősen szeldeltek, cakkos szélűek. A mizuna alig 30-45 nap alatt eléri a szedési méretet

Rendkívüli immunerősítő hatással rendelkezik, kiemelkedően magas a vas és foszfor tartalma, de rengeteg béta-karotin is található benne. Gazdag azonban káliumban, C- vitaminban, kalciumban, magnéziumban, folsavban, E- és K- vitaminban. Emellett más keresztesvirágúakhoz hasonlóan a mizuna is igen gazdag a rákmegelőzésben fontos szerepet játszó úgynevezett glükozinolátokban. Ráadásul még élelmi rostból is jelentős mennyiséget tartalmaz, így az emésztésünk rendben tartásához is hozzájárul.

És persze ott van még a rukkola, a maga  intenzív dió ízével és kellemesen, enyhén csípősségével, ami a retekre emlékeztet. Tésztaételek, levesek kiváló ízesítője, de pestóba vagy rizottóba keverve is finom.  remekül tisztítja a vesét és a vért, segít a szervezetből kimosni a hízásért felelős méreganyagokat. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)