Jump to content

Marcipán nem készülhet nélküle - 2.rész

2017. 03. 21. 10:05

Egy új kutatás szerint a mandula segít a 2-es típusú cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kórokat kedvező irányba befolyásolja.

A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja.

A vitaminok közül a mandula B1-, B2-, B6- és E- vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, illetve segít menstruációs fájdalmak idején is. Nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő. Jó adag folsav is van benne. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot és szeléniumot tartalmaz.

A belső, barna maghéj értékes antioxidáns- tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és az avasodástól, ezért nem célszerű eltávolítani.

Korábbi tanulmányok is igazolták már, hogy a mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, valamint serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is. A mandulaolaj külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló szer.

A beporzó rovarok néha a keserű mandula virágporjával az édes mandula virágait is beporozhatják, így azon keserű magok teremhetnek. Minél keserűbb a mag, annál több bennük a mérgező glikozida. A csonthéjas gyümölcsökből készült pálinka szennyeződésként tartalmazhatnak szabad ciánhidrogént.

Mérgezés tünetei: könnyebb mérgezéseknél a gyomor nyálkahártyájának ingerlése folytán hányás lép fel, melynek keserű mandulaszaga van. Később szédülés, fejfájás, légszomj, nyugtalanság, bőrpír, fülzúgás, látászavarok, mellkasi szorongás jelentkezik. Az állatoknál is gyakran tapasztaltak mérgezéseket ezekkel a gyümölcsökkel.

A mérgezéseket főleg a gyerekeknél tapasztaltak a keserűmandula-mag elfogyasztása révén. A felnőtteknél 50-60 mag, gyerekeknél 5-10 mag is mérgezést idézhet elő. Minnél előbb forduljunk orvoshoz, de addig is segíthet a hánytatás.

És a legvonzóbb, ami ebből a magból előállítható a marcipán. A marcipán nem más, mint egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze. A marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a jelző a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor.

Marcipánt eleinte csak patikában lehetett kapni. A marcipán neve legnagyobb valószínűséggel a spanyolországi al-Andalus területén beszélt arab nyelvből származik a középkorból, amikor még a félsziget középső és déli részén több kultúra és népcsoport élt együtt. Az őrölt mandula cukorral és százlevelű rózsa olajával összedolgozva már a középkorban is az ínyencek kedvence volt, és a marcipánnak kezdetben szexuális serkentő hatást is tulajdonítottak. A cukor drága volt, ezért elsősorban a királyi asztalok kedvelt nyalánkságának számított a marcipán.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)