Jump to content

A nyár végi tünemény

2017. 05. 20. 13:09

Amikor a nyár már múlóban van, amikor veszít szépségéből a természet, akkor kezd nyílni ez a különleges, két méter magasra is megnövő, télálló félcserje.Ritka késő nyári tünemény, csak elvétve találkozni vele, de ahol teljes pompájában megmutathatja magát, mindenütt csodálatot kelt.

D. Lespedez, Florida állam egykori spanyol kormányzója, tőle származik a Lespedeza vagy magyarul leszpedeza név. Hazánkban leginkább ismert változatai a színeváltó (vagy kétszínű), valamint a bókoló bokorhere, szaporítóanyagukat néhány faiskola forgalmazza.

Hazánkban leginkább ismert változatai a színeváltó (vagy kétszínű), valamint a bókoló bokorhere, szaporítóanyagukat néhány faiskola forgalmazza. Az előbbi másfél- két méter magasra növő, ritkás ágú cserje. Virágai nagy, végálló bugavirágzatokban nyílnak, júliustól szeptemberig díszítenek. Elnyíló virágai fokozatosan megsötétednek, innen a színeváltó elnevezés. A másik, a bókoló bokorhere az előbbinél kisebb, egy- másfél méteres, szélesen elterülő félcserje. Hatalmas lila virágbugái augusztustól október elejéig nyílnak, teljes virágpompájukban egyedülálló látványt nyújtanak.

Nálunk ültetett faj a Lespedeza bicolor Turez. Hazája É- Kína, Japán. 1-2 m-es, szögletes, eleinte gyéren szőrös vesszejű cserje. Széles- tojásdad, lekerekített hegyű, sötétzöld levélkéi fonákukon szürkészöldek, gyéren szőrösek.

A kései virágzó különösen jól érvényesül kőfalak tetején, rézsűkön vagy lépcső mellett, ahol hosszú, lecsüngő hajtásai zavartalanul terjeszkedhetnek. A 70-80 cm hosszúságot is elérő bugavirágzatok az egyéves ágakon jelennek meg. A cserje minden télen gyökeréig elhal, majd tavasszal újraéled. Márciusban minden tavalyi hajtást vágjunk vissza tövig. Télen a bokor töve körül a földet vastagon takarjuk be száraz falevéllel.

Augusztusban és szeptemberben, a már meglehetősen virágszegény időszakban virágzik! Bíborlila színű, pillangós virágai olyan tömegben lepik el ágait, hogy azok ívesen a földig hajolnak!

Egyes leírások szerint fiatal levelei, hajtásai, virágai és magjai párolva, vagy főzve fogyaszthatók, sőt, leveleiből teát is főznek!

Nitrogénmegkötő növény!  Meleg- és fényigényes, a laza, de tápdús talajt kedveli. (Nyirkos, hűvös földben növekedése vontatottá válik.) A nem túlságosan száraz, déli domboldalakon díszlik a legszebben, noha a bókoló változat télen még ott is rendszeresen visszafagy.

Szaporítható magvetéssel, félfás dugványokkal, tőosztással.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)