Jump to content

Kakas fejék, mely a kertben díszlik

2017. 05. 26. 13:24

Bár a trópusokról származik, mégis magyar nemesítésnek köszönheti a kakastaréj, hogy az idén Ázsiától Afrikáig rajta a világ szeme: 2013 dísznövénye lett. Nem hiába kapta a növény ezt a különleges nevet, hiszen virágzata pont úgy nézz ki, mint egy kakastaréj.

Nemzetsége Afrika és Amerika területén őshonos. 60—80 cm magas egynyári növény, amelynek levelei hegyesek, és tojás alakúak, bugavirágzatuk a hajtás végén fürtben fejlődik. Ideális egynyári virágágyak beültetésre vagy a kisebb fajták a balkonládában mutat a legjobban.

A kakastaréj harminc--nyolcvan centiméter magasra is megnőhet, tojásdad, hegyes levelei vannak, bugavirágzata pedig fürtökben fejlődik és augusztus- szeptemberben virágzik. Vízigénye ellenére a hűvösebb, csapadékosabb nyarakat kevésbé kedveli.

Az egynyári színes virág leginkább a meleget szereti: bár forró égövi hazáját elhagyva már régen elindult világhódító útjára, minket is többnyire a napsütéses hónapokban örvendeztet meg tarka színeivel. Érdemes már februárban magról szaporítani, majd májusig, nyár elejéig cserépben nevelgetni. Ahogy elmúlnak a májusi, talaj menti fagyok, ültessük ki. A napos helyet kedveli, de jól érzi magát a félárnyékos ágyásokban is, lényeg, hogy jó minőségű, humuszban és tápanyagban gazdag talajból táplálkozhasson. Bár a szárazságot is igen jól tűri, a rendszeres öntözést és tápanyag- utánpótlást bizton meghálálja.

Két fajtáját ismerjük: a a Celosia argentea cristata virága szalagos-fodros, míg a Celosia argentea plumosáé inkább hegyesebb, dárdaszerű. Ez utóbbit nemesítette tovább évtizedes munkával Kováts Zoltán, az Állami Gyümölcs- és Növénytermesztési Intézet egykori munkatársa. Dédelgetett virága, a Celosia plumosa Arrabona az idei év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövénye lett. A narancspiros virágú kerti dísz második nevét Győr város latin megfelelője után kapta.

Celosia argentea plumosa: tollas celozia.

Fajtái 30-60 cm magas elágazó növények. Virágzata sárga vagy vörös színű, ezért nagyon jó színfolt lesz az erkélyen. Az egyik legszebb fajta a bordó levelű és piros virágú ˇ”bikavér” amely nagy tömegben kiültetve az egyik legszebb nyári színfolt parkokban és köztereken is.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)