Jump to content

A sör nélküle nem is létezne

2017. 05. 31. 13:33

Egyesek elvetemült gazfickónak tartják, mivel úgy fut, hogy szinte megállíthatatlan. Mások szerint viszont áldás, hiszen a sörfőzés elengedhetetlen kelléke. Valószínűleg a Földközi- tenger keleti partvidékéről származik.Ősrégi kultúrnövény, időszámításunk előtt 2000 évvel már ismerték a komlós sört. Világszerte elterjedt, főként Európában, Észak- Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában termelik nagy mennyiségben. Magyarországon már a XIII. század óta ismert.

Akik termeszteni szeretnék a komlót - Humulus Lupulus- , néhány javaslat közül választhatnak.

A termesztésben a zöld szárú fajták terjedtek el. Ilyen minősített fajta a 'Saladin', középkorai, zöld szárú, főhajtása 8-9 m-re nő, közepes nagyságú tobozokkal, jellegzetesen komlóillatú.  A 'Brewers gold' (hibrid) későn érő (140 napos), zöld szárú, főhajtása 8-9 m, tobozai nagyok (3-5 cm hosszúak), erősen szúrós komlóillatú. Igen bőtermő, 160-200 g/m2. Alfa-sav-tartalma 8-11% között van. A 'Bólyi F5' és a 'Bólyi F8' a Francia komló klónjai, ennél azonban bővebben teremnek, nagyobb az alfa-sav-tartalmuk, kedvezőbb a toboz- lombozat aránya.

Akik viszont gyűlöletes gazként néznek rá, ők tudják, hogy bármire felkapaszkodik, legyen az tuja, gyümölcsfa, pózna, vagy orgona és ott akár 10-40 métert is képes növekedni, áthatolhatatlan bozótot képezve.

Nehezen irtható, ahol egyszer megveti a lábát. Sok sikert érhetünk el azzal, ha a kapaszkodó szárakat amennyire csak lehet a földhöz közel kiszaggatjuk. Tavasszal a friss hajtások a növényvilágban rendkívül gyorsnak számító 20–50 cm/hét sebességgel törnek elő a telet a talajban átvészelő, körülbelül 1–3 cm vastag és több méter hosszú gyöktörzsből. Dugványozással is szaporíthatjuk, de gyöktörzse maga gondoskodik a szaporodásról.

Évelő kúszónövény. Virágai kétlakiak, a hímek laza füzérekbe, a nőivarúak tömött álfüzérekbe rendeződnek, ezekből fejlődnek a sárgászöld komlótobozok. A jobbra csavarodó száron horgas szőröket és keresztben átellenesen elhelyezkedő, hosszú nyelű, 3-5 karéjú, durva tapintású leveleket találunk.

Júliusban virágzik. Az elvirított termős növények virágzata a megnövekedő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel tobozszerűvé válik.

A népi gyógyászatban teáját nyugtató, altató hatásúnak tartják, bár nem tudni, mi ennek a hatóanyaga. Az álmatlanság elleni italokban a komlót hatékonyabb nyugtató füvekkel, mint például macskagyökérrel kombinálják. Használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Teája többek között a változókor problémáira ajánlott. Külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

A gyógyszerészek a drogot Strobuli Lupulinak (Lupuli strobulus) nevezik. Kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)