Jump to content

Zsákomban a mákom - 1.rész

2017. 06. 06. 08:28

Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termeltek mákot, és Hippokratész is ír róla, mint gyógynövényről és a narkotikus hatásáról.

Legnagyobb termelője Kis- Ázsia és India, de Európában is számos országban termesztik, mégpedig jelentékeny területen. Nálunk szántóföldi táblákon és a kiskertekben is elterjedt növény a mák. Fő terméke a mag, amely az ünnepi bejgli és a hétköznapi mákos csík, rétes, guba, sőt fagylalt alapanyaga. Fontos terméke azonban a máknak a máktokból Kabay János világszabadalma alapján kinyert alkaloidák tömege.

A mákot - Papaver somniferum - nem kell nagyon bemutatni, igencsak régi kultúrnövényünk, és számos igazán magyaros fogás alapja, ki ne ismerné a mosolygyilkos mákos nudlit, vagy a karácsony kötelező kellékét, a mákos bejglit. A máknak ezeken felül is nagy hagyománya van, dísznövényként is mutatós a kertben, régen pedig azért is volt minden parasztház udvarában egy sor mák, mert a főzete nyugalomba ringatta a gyerekeket, akiknek szülei adott esetben egész nap a földeken dolgoztak. Ha már a mák kábító ereje szóba jött, meg kell jegyezni, hogy manapság sokan azért óckodnak a telepítésétől, mert attól félnek, hogy narkotikumot fognak vele nevelni a kertükben. Tény, hogy a mák termesztése szigorúan szabályozott, az orvosi célra használatos fajtákat, magas hatóanyagtartalmuk (alkaloidák) miatt kiskertekbe nem vihetjük, de a gazdaboltokban hozzáférhetőek engedélyezett vetőmagok, melyeket nyugodtan használhatunk.

A máktokból 25 féle akaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért termesztési körülményeit kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. Az alacsony és közepes hatóanyagú mákfajták kis területen (500 nm alatt), saját célra történő felhasználás esetén korlátozás nélkül termeszthetők.

A magas hatóanyag-tartalmú, speciális alkaloid-összetételű mákfajtákat termeszteni csak a gyógyszer előállítására és forgalmazására szakosodott, és kijelölt belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetekkel (ICN Magyarország Rt., Alkaloida Vegyészeti Gyár, Tiszavasvári) kötött szerződéssel lehet. Az ily módon termelt mák területét a zöldtokos állapottól a betakarításig őriztetni kell és a máktok teljes mennyiségét - feltörés nélkül - a termeltetőnek át kell adni. Magas hatóanyag-tartalmú mák étkezési célra nem hozható forgalomba.

Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény! A gubójának főzete (teája) szinte univerzális gyógytea. A belőle készült ételek ízletesek, és laktatva gyógyítanak.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)