Jump to content

Zsákomban a mákom - 2.rész

2017. 06. 10. 08:31

Kétszer vethetünk mákot egy évben, mert a fajtái lehetővé teszik. Vethetünk egyet a hólé felszívódásával, ahogy az öregek mondanák, és vethetünk egyet ősszel.

Az őszit szeptember 10-től vethetjük mélyen felforgatott, porhanyós talajba 1-1,5 cm mélyre, 40 centis sortávba. Ez már +3C-nál megkezdi a csírázást, és március elején szárba is szökken. Innen a gondozása már egyforma a tavaszival.

A tavaszit ugyanígy vessük, február 10-től március15-ig. Erre (a tavaszi) mákra érvényes a népi mondás, hogy a hólére kell vetni.

A jó máktermés alapfeltétele az igen korai vetés. Ha a hét végén megszikkad a talaj, akkor lehet vetni a mákot! A magja nagyon apró, mákszemnyi. Az egész országban termelhető, de leginkább a tápanyagokkal bőségesen ellátott homokos vályogtalajt kedveli. Kötött, savanyú kémhatású, nedves talaj nem alkalmas máktermesztésre. Ezért, amikor eléri a 30- 50 cm-es magasságot, akkor megszórjuk a földjét egy kis fahamuval.

A mák magját sekélyen, egy- másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három- négy levelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól. A vetést óvni kell az elgyomosodástól, a peronoszpórától, a levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól, amely ellen a Decis esti kipermetezése nyújt védelmet.

A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A mostani fajták már zárttokúak, tehát a pergéstől nem kell tartani. A kistermelők a tokot 10-12 cm-es szárral vágják le és a tokokat felvágva fejtik ki belőlük a magot.

A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled. Az őszi vetésű mák korábban virágzik és a tokjai is korábban érnek be.

A tavasszal elvetett mák betakarítása július végén kezdhető, amikor a magok már zenélnek a gubóban. Minimum 15 centis szárral vágjuk le, de ha padlóvázába, szárazvirágokhoz is meg akarjuk hagyni, értelemszerű szárhosszal szedjük. Szárral felfele lógatni csak azokat a fajtákat szabad, amikről biztosan tudjuk, hogy nem kinyílófajták. (Mert ilyen is van!)

Érdekességként megemlítem, hogy létezik fehér mák is (szentesi) aminek hosszúkás nagy gubója van, ovális szeme, és láss csodát, dióra emlékeztető az íze! Magas olajtartalma miatt érdemes nagyobb területen termeszteni, mert a belőle sajtolt olaj beltartalmát tekintve messze felülmúlja a tízezerszeresen szűz- extra, drága oliva-olajokét is! Ráadásul az íze utánozhatatlan salátákba, de főzni is. Egy hátránya van. A fényt nem bírja, hamar beavasodik tőle. Viszont a levegőn, mint a zsír, fehérre kocsonyásodik. És micsoda gyógyereje van!

(Forrás: hobbikerteszet.hu)