Jump to content

Zsákomban a mákom - 3.rész

2017. 06. 12. 08:34

Nem azért szentelek a máknak ennyit, mert szeretnélek titeket untatni, hanem, hogy jobban megismerjük ennek a nem csak mákos bejglinek valót, hanem, mert van, aki termesztene otthon, de nem tudja, hogyan is fogjon hozzá.

A jelenlegi törvények szerint a kiskertekben termeszthető mák, mert a vetőmag lehetővé teszi, hogy kisebb narkotikum tartalmú magokat vessünk. Régen a paraszti házikertben nélkülözhetetlen vetemény volt és nem azért, mert narkotikumot akartak kinyerni a gubóból, hanem mert hagyományosan mindent megtermeltek maguknak.

Még nem szóltunk a növény életfeltételeiről. Az istállótrágyázást kifejezetten kerülni kell ültetés előtt, és a műtrágya sem jó a máknak, tápanyagpótlással akkor készülhetünk, mikor a szárak már körülbelül a térdünkig érnek, ekkor fahamuval (annak káliumtartalma miatt) kevert komposztot szórhatunk az ültetvényre.

A mák vízigénye a tenyészidőben 280-300 mm, vízfogyasztás szempontjából a kritikus (maximális) vízigénye tőrózsás állapotra, ill. az intenzív szárnövekedés idejére tehető. A virágzás utáni túl sok nedvesség hatására fejlődésében, növekedésében megáll. Fényigényes növény, a megvilágítás erőssége és hossza növeli a máktokokban a felhalmozódott alkaloid- (főleg a morfin) tartalmat.

Főgyökere az 1 m hosszúságot is elérheti, az elsőrendű oldalgyökerek a megdőlés ellen is védik a növényt.

Szára nóduszokkal tagolt, 80–130 cm magasságú, szőrökkel fedett.

Levél 5–12 db, kétszeresen fogazott, kékes színű, viaszréteggel borított. A 10–15 cm-es sziromlevelek színe leggyakrabban fehér, de előfordul a piros, rózsaszín és lila számos árnyalata is.

Virágok 2–3 napig nyílnak, bennük 150–200 porzó található, többnyire már a bimbóban felnyílnak. Az öntermékenyülés mellett a rovarporzás is előfordul. A termőlevelek összenövési helyein bordázott.

Toktermése 4–8 cm hosszúságot ér el. Egy tokban 6–10 ezer mag található, a mag 1,2–1,4 mm hosszú, kb. 0,5 mm széles, oldalnézetben vese alakú, igen változatos színű (sötétkék, világoskék, szürke, rozsdabarna, fehér stb.), 4–5 évig csírázóképes.

A termés átlagosan 120-150 napos tenyészidő után érik be, ezt a növény levélzetének száradása és a fejek jól ismert zörgése jelzik.

A mák (kizárólag a magja) nemcsak egy élelmiszer alapanyag, hanem egyben gyógynövény is. Azt szerintem sokan tudják, hogy a mákolajat csontritkulás megelőzésére ajánlják, valamint a gubójából ópiumot állítanak elő. Nos, a mák ennél sokkal többet jelent.

A mák fogyasztása teljesen ártalmatlan, sőt tápanyagokban gazdag, értékes fehérjéket tartalmaz. A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-vitamin és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, foszfort, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz.

Ha mákolajat szeretnénk fogyasztani, akkor azt csak kúraszerűen javaslom (2-3 hét, utána ugyanennyi szünet), vagy őrölt szezámmaggal együtt akár naponta is fogyaszthatjuk. 1 evőkanál őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolajat cseppentsünk, valamint naponta fogyasszunk zöld leveleket (zöldturmixot) és algákat.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)