Jump to content

Mit engedünk be a kertünkbe?

2017. 06. 23. 15:09

A bambusz tulajdonképpen egy fűféle, csak éppen elfásult. A világ számos részén megtalálható, így például a Távol- Keleten, Észak-Kelet-Ausztráliában és Dél-Amerika bizonyos részein, miközben egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Vigyázzunk azonban vele, különben megállíthatatlanul elterjed, és bizony elég nehéz (és drága) dolog kiirtani.

A bambusz ültetés előtt , mint a gyümölcsfák ültetésekor készítsük elő az ültetőgödröt. Sőt az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával, szárított marhatrágyával. A növény köré készítsünk jó nagy tányért, hogy az öntözővíz ne folyhasson el.Általában egy az anyanövényről leválasztott gyökérdarabot elültetve történik a szaporítása. A gyökerek a föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások (rizómák) bújnak elő. A hajtások általában tavasszal jelennek meg, és négy- hat hét alatt megnőnek teljes magasságukra. Ekkor még levélzet nem, vagy csak alig található rajtuk. A gyökérzet fejlettsége határozza meg, hogy a hajtások az adott évben milyen magasra és milyen vastagságban nőnek. A hajtásokkal ellentétben a gyökérzet szinte egész évben - kivéve a téli, fagyos időszakokat - fejlődik. Kordában tartása a nem kívánt hajtások lenyírásával vagy a gyökérzet terjedésének betonnal, erős fóliával való körbe kerítésével lehetséges. Szinte minden típusú talajban megél, de szereti a tápanyagban gazdag talaj.

Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a földben lévő rizómák kezdenek terjeszkedni ilyenkor. Ügyeljünk arra, hogy gyomtalanításkor ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket. Tél előtt a töveket 20 cm vastagon szalmával takarjuk. Az ültetés utáni második évben is takarni kell a tövek környékét, ami a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk. Tehát ültetéskor legyünk tisztában azzal, hogy hol engedhetjük szabadjára ezt a “fenevadat”.

Ugyan a pázsitfűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfaként hivatkoznak rájuk, mivel némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Persze nem ez az általános. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.

Akit az is érdekel, hogy a valóban fantasztikus növény rejtett részeiben mi történik, jó, ha tudja, májustól októberig leveleiben a bambusz cukrot termel, és ezt rizómáiban tárolja. Ezek a rizómák főként tavasszal a felhalmozott energiát új hajtásokba pumpálják, amelyek rendkívül gyorsan, egy-két hónap elérik teljes méretüket. Ez lehet 10-15 méter is. Ilyen a kínai óriásbambusz, amelyet sövényként is ültetnek.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)