Jump to content

Fecskék, rigók és társaik - 1.rész

2017. 07. 11. 10:36

A kertész legjobb barátja az ásón, kapán, fűnyírón és a fördigilisztán kívül azok az énekes madarak, amelyek időről időre feltűnnek házunk körül. Róluk szeretnék most írni, hiszen megérdemlik, hogy ne csak felismerjük, hanem segítsük is őket. A segítség alatt legfőképpen arra gondolok, hogy csak a legszükségesebb helyzetben és csak a gócpontokon vegyünk igénybe a vegyszereket.

Védhetjük káposztaféléinket hálóval, permetezhetjük növényeinket csalán, -és káposztalével, de még akkor is bejut egy -két nem kívánatos lepke, melyek, ha lerakják petéiket csak hamar hernyóvá érik.

A füsti fecske - Hirundo rustica -  a fecskefélék villásfecskék nemének legelterjedtebb faja. A fecskék más néven a "szabadság madara"-i.  Ezt a nevet annak köszönhetik, hogy nem lehet őket fogságban tartani. Ha mégis elfogják őket, nem szaporodnak tovább. Jellegzetes külsejű énekesmadár, testének felső részén kékesfekete tollazattal, villás farktollakkal és ívelt, hegyes szárnyakkal. A füsti fecske a nyílt vidék madara, mely főleg ember építette szerkezetekre építi fészkét és szinte mindenütt elterjedt, ahol emberek élnek. Csésze formájú fészkét sárgolyókból építi istállókban, vagy azokhoz hasonló helyeken. Repülés közben rovarokkal táplálkozik. E madárfaj jelentős mértékben kötődik az emberekhez és rovarevő mivolta miatt az ember elviseli jelenlétét, mely kapcsolatot megerősítették az idők során e madarakkal és fészkeikkel kapcsolatban kialakult babonák is. Számos irodalmi és vallási mű hivatkozik a füsti fecskékre. A fecskéknek az ókorban körülbelül ugyanoly mitológiai jelentésük volt, mint a kakukknak, amennyiben tavasszal áldást, télen nagy szerencsétlenséget hoztak.

Ha már említést tettünk róla, akkor tágítsuk látókörünket a kakukkról. A kakukk - Cuculus canorus - ,mint minden iskolás gyerek tudja, más madarak fészkébe rakja tojását.  A fiókák 12 napi kotlás után kelnek ki, rendszerint hamarabb, mint a gazdamadár fiókái. A frissen kelt kakukkfióka kilöki a fészekből a többi tojást, vagy akár a frissen kelt mostohatestvéreit is, ezért a mostohaszülők egyetlen fiókaként nevelik. Nem túl kedves dolog, de fontos a fajfennmaradás érdekében. Vonuló madárként áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon. Testhossza 33 centiméter, szárnyfesztávolsága 55-60 centiméter, testtömege 110-130 gramm. Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, szürkén csíkozott alsórésze hasonlít a karvalyéra. Lehetséges, hogy ez a hasonulás egy formája, amivel a kakukk elijeszti a kisebb madarat a fészkéről, hogy saját tojását belerakhassa. 12 tollú farka halvány hamuszürke. Főként rovarokkal, különösen nagy testű hernyókkal táplálkozik.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)