Jump to content

Gombák a kiskertben - 1.rész

2017. 07. 15. 10:51

Szerte az országban, erdőszélen, szántókon, dűlőkön, sőt a saját kertünkben is, bármikor találhatunk gombákat. Vannak közöttük ehetők és persze mérgezők is.

A kerti csiperke - Agaricus campestris - , kalapja fehér vagy barnásfehér, vastag húsú, lehúzható vastag bőrrel. Lemezei rózsaszínen át sötét csokoládébarna színűvé változnak. A tönk galléros. Kalapja félgömb alakúból kiterülő, 3-15 cm nagy, vastag húsú. A bőre csupasz, vastag, lehúzható. Színe krétafehér, szürkésfehér, sárgásfehér, selyemfényű, de lehet sárgásbarna, középen sötétebb barnás, sima vagy pikkelyes, esetleg cserepesen felszakadozó is. Nyomáshelyeken barnul, vagy esetleg vörös foltos lesz. Széle kezdetben aláhajló.

Lemezei nem lefutók, sűrűn állók, a tönk körül szabadon állnak, a kalap széle felé keskenyednek. A gallér soká borítja őket. Csak az igen fiatal példányokon fehérek, hamar rózsás fehérek, szép rózsaszínűek, majd húsvörösön át vörösesbarnák, végül csokoládé színűek, feketések lesznek. Spórapora bíborbarna. A spórák halvány bíborbarnák.

Tönkje többnyire egyenletesen vastag, alul kissé gumós, 3-15 cm, de legtöbbször aránylag rövid, csak 3-8 cm hosszú, és I-3 cm vastag. Többnyire tömör, néha kissé odvasodó. Fehér, de lehet sárgásfehér, barnásfehér, különösen a tövén, amely lefelé kissé keskenyedik. Gallérja közepesen vagy jól fejlett, hártyás, fehér, ritkán sárgásfehér, néha leszakadozó, eltűnő.

Húsa a kalapban vastag, eléggé merev. Fehér, nem változó vagy csak kissé rózsásra színeződő. A tönk aljában néha kissé sárgul vagy rozsdás.

Szaga és íze kellemes, közismert fűszeres, "csiperkegomba-illatú" (de nem ánizsszagú). A jellegzetes illat szárítva is felismerhető és más gombáktól ez is megkülönbözteti.

A másik elképesztően szép és fűszeres ízű gomba, ami megörvendeztethet bennünket a kucsmagomba -Morchella - Népi elnevezése:szentgyörgy- gomba, süveg gomba. Alig észrevehetően emelkedik ki kissé a földből, hiszen színe beleolvad a tavaszi gyepbe, füves részekbe. Kimondottan tavaszi gomba márciusban, áprilisban terem. Kucsmaszerű, tojásdad vagy gömbszerű. Széle a tönkkel alul teljesen összenőtt. 5-8 cm magas, és majdnem ugyanolyan széles.  Kucsmája barna, de lehet világossárga színű is. A kucsma felületét bemélyedt mezőcskék borítják, úgynevezett méhsejtszerűen gödrös. Az egész gomba belseje egyetlen üreg, ezért jól tölthető.Tönkje aránylag rövid, 4-12 cm magas, 4-8 cm széles, fehér vagy kissé sárgásfehér. Felülete lisztes- poros, gödrös vagy ráncos, belül a süveggel összefüggően teljesen üres. Az üreg belső felülete fehér, sima. Húsa mereven puha, viasszerű, törékeny, fehér. Szaga és íze gyengén lisztszagú, igen kellemes ízű.

Tavasszal frissen, az év többi napján mélyhűtve kínáljuk. Az egész gomba szárítható, ezáltal jól eltartható. Minden ételnek kitűnő, de enyhén fűszerezett darált hússal vagy szárnyas aprólékkal töltve felülmúlhatatlan csemege.

(Forrás: mek.oszk.hu)