Jump to content

Gombák a kiskertben - 2.rész

2017. 07. 17. 10:53

Nemcsak ehető, sőt fűszeres ízű gombák telepedhetnek meg a kertünkben, de mérgezőek, vagy nem ehetőek is.

A kerti susulyka - Inocybe sp. - barnássárga, kúpos és bordás kalapú, kisebb termetű gomba. Kalapszéle behasadozó, lemezei szürkésbarnásak, húsa vékony, puha.

Kalapja kúp alakú, kicsiny, 2-10 cm széles. Erősen sugarasan szálas, szélein többnyire virágszirmokhoz hasonlóan behasadozó. Színe barnássárga vagy sárgásbarna, de lehet szalmasárga vagy szürkésbarna is. Szélét fiatal korban fátyol köti a tönkhöz.

Lemezei halvány szürkéssárgásak, majd szürkésbarnás, barnás színűek. Spórái barnássárgák, hosszúkás vese alakúak.

Tönkje  egyenes, egyenletesen vastag, a kalaphoz arányítva hosszú, 2-10 cm és 0,5-1,5 cm vastag. Alul a tönk töve gyakran gumós. Színe fehéres vagy halványsárgás, halványbarnás. Felül a kalap alatt gyakran apró, fehér szemcsék borítják.

Húsa fehéres, a kalapban vékony, törékeny, puha vizenyős. A tönkben is törékeny, többnyire halványbarnás.

Szaga és íze általában kellemetlen szagú és édeskés- kesernyés ízű.

A véletlenül elfogyasztott susulykák mérgezési tünetei viszonylag hamar, 15–60 perc alatt jelentkeznek. A paraszimpatikus idegrendszer erős izgatása váltja ki az izzadást, nyálfolyást, hányást, hasmenést. Következnek a látási zavarok (pupillák beszűkülése), lassul a szívverés, nehézzé válik a légzés, keringési zavarok és tüdővizenyő diagnosztizálható.

A galambgombák között is van olyan, amelyik mérgező. Ilyen például a hánytató galambgomba. Piros vagy lilás kalapú,fehér lemezű és tönkű,kisebb, törékeny galambgomba. Íze égetően csípős.

Kalapja félgömb alakú, domború vagy lapos, 4-7 cm széles, de 11 cm-ig nőhet. Többnyire vékony húsú és törékeny. Színe vörös, rózsaszínű, élénklila, de gyakran kifakuló. Felülete kissé fénylő, a széle néha bordás. A kalap bőre lehúzható.

Lemezei sűrűn állók, de lehetnek néha ritkábban állók is. Nem lefutók, fehérek, vékonyak, törékenyek, morzsalékonyak. Spórapora fehér.Tönkje zömök, hengeres, 5-8 cm hosszú, 7-2 cm vastag, csövesedő. Tiszta fehér színű.

Húsa fehér, nem nagyon merev, néha kissé vizenyős, de pattanva törő és morzsalékony.

Szaga és íze  kissé gyümölcsszagú, égetően csípős ízű. Főzés után a csípős íz mérséklődik.

Mérgezés tünetei, nagyobb mennyiségben fogyasztva erős hányást, csikarást, hasmenést, kisebb fokú mérgezést okoz.

Persze a leírtakon kívül megjelenhet más gomba is. Érdemes megnézetni, melyik fogyasztható és melyik nem. A szépen kezelt gyepben bármelyik gomba feltűnése nem okoz kárt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)