Jump to content

Mozaikcsalán

2017. 07. 19. 10:47

Az egyik legtarkább és legszínesebb egynyári virágunk a coleus magyar nevén díszcsalán. Ültetése és gondozása is egyszerű. A díszcsalán - Coleus blumei, Solenostemon scutellarioides - eredeti élőhelye Afrika és Ázsia, de hazánkban is nagyon jól érzi magát. Több faj már az 1860-as évek óta jelen van Európában, mégsem kap itthon kiemelt figyelmet.

Virágcsalánként, mozaikcsalán néven ismert ez a növény, melyet főleg színes lombozata miatt termesztenek, mely lehet narancssárga, piros, sárga, lila, rózsaszín, és további  színek kombinációja. Dinamikus lombozata jól kombinálható egynyári és évelő növényekkel akár cserépben, konténerben, akár a kerti ágyásba ültetjük ki.

Tarka levelű 30-60 cm magas növény. A legjobb csoportba ültetni. Virágágyak, virágtálak beültetésére és cserepes virágnak is alkalmas. A kertben lombozata - esős időjárás esetén is - nagyon mutatós. Cserepesként a lakásban is tartható. Napos vagy félárnyékos helyet válasszunk számára. Tápdús, tőzeggel dúsított és nedvesen tartott talajon díszlik a legjobban.

A nedves de jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj szereti. Ültethetjük napra, félárnyékba. Télen a szobába nevelhetjük tovább, tavasszal a májusi fagyok után kiültethetjük. Legegyszerűbb szaporítási módja, ha tavasszal vízbe gyökereztetjük. A rendszeres visszacsípésekkel dúsabb, bokrosabb lesz.  

A virágcsalán gyűjteményt nem nehéz bővíteni. Legegyszerűbb szaporítási mód, a dugványozás. Levágunk az anyanövényről 10-15 cm hosszú hajtásokat, az alsó leveleket eltávolítjuk, és vízbe tesszük. Pár nap múlva megjelennek a gyökerek. Ekkor becserepezzük őket. Természetesen, földbe is duggathatjuk, akkor azonban párásítanunk kell, amíg a gyökeresedés meg nem indul.

Fa formára is nevelhetjük. Egy dugványra van szükségünk, melyet kigyökereztetünk. Miután szép gyökereket növesztett, ültessük el, és egy karóhoz kötözzük ki. Az alsó leveleket távolítsuk el, és vigyázzunk, a csúcshajtás ne sérüljön meg. Az oldalról jövő hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy szép hosszú "törzset" neveljünk ki.

Miután elérte a kívánt magasságot, a csúcshajtást csípjük ki. Ezáltal arra ösztönözzük a növényünket, hogy bokrosodjon. Oldalról továbbra is távolítsuk el a nem kívánatos hajtásokat, és csak a korona részben engedjük, hogy hajtson.

Hogy minél nagyobb legyen a lombozata, a koronában rendszeresen csipkedjük vissza a hajtásokat. Ha szükséges, a karót vegyük ki, és cseréljük egy hosszabbra. A szára még ilyenkor gyenge, könnyen törik, ezért nagyobb odafigyelésre van szüksége.

Egy nagyobb szél, vagy gondatlan kezelés kárt tud benne tenni, ezért fontos, hogy a cserép stabil, megfelelően nagy méretű legyen. A karóhoz való kötözést is rendszeresen el kell végeznünk, hogy a törzs ne tudjon eltörni.

A virágkezdeményeket rendszeresen csípjük ki. Ezáltal ösztönözzük a növényt hogy még több gyönyörű levélzetet növesszen.

Hűvös, de világos helyen teletessük. Csak akkor öntözzük, ha levelei már lógnak.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)