Jump to content

Kleopátra tűje

2017. 07. 20. 10:03

A különleges virágú Kleopátra tűje (Cleome spinosa)  Dél- Amerikából származó egynyári dísznövény. Bokros növekedésű, akár 1-1,5 méterre is megnő, jól mutat szoliterként, háttérnövényként, de ágyásba ültetve is. Szára gyéren elágazó, pálhatövises.

A Kleopátra tűje egy különleges megjelenésű  növény. Virágai fürtökben állnak, és minden virágból egy póklábra hasonlító porzószál áll ki. A virágok színe krémfehértől a rózsaszínig, bíborvörösig, liláig terjed.

A magnevelésnél oda kell figyelni pár apróságra. A jó, egyenletesebb csírázás érdekében tegyük a magokat ültetés előtt egy héttel a hűtőszekrénybe. Ez a hideg segíti az egyenletesebb csírázáshoz. A hűtési időszak leteltével cserepeket töltsünk meg komposzt és kerti föld keverékével, majd állítsuk vízbe, hogy megszívja magát.  Március elején érdemes palántának vetni a magot, a föld felszínére, nem takarva, mivel fényen csírázik..Mikor a talaj felszíne már nedves, vegyük ki, hagyjuk, hogy a fölösleg kicsöpögjön. Cserepenként 2-3 szem magot helyezzünk a földre, óvatosan nyomkodjuk le,  de ne takarjuk, mert fényen csírázik. Takarjuk le üveglappal, és tegyük 18oC hőmérsékletű, árnyékos helyre. Időnként szellőztessünk, és tartsuk nedvesen a talajt. A locsoláshoz használt öntözővíz szoba hőmérsékletű legyen. Mikor megjelentek a sziklevelek, a párásításra szolgáló üveglapot vegyük le, és tegyük a növényeket 15oC hőmérsékletű világos helyre. A 2-3 hét múlva megjelenő kis magoncokat majd májusban, a fagyveszély elmúltával ültessük ki.

Védett, meleg helyet keressünk számára. A sok napfény és a megfelelő mennyiségű tápanyag hatására fejleszti i rengeteg virágát. Gyakran öntözzük meg erjesztett csalánlével.Talajban sem válogatós, az azonban fontos, hogy tápanyagban gazdag közegbe kerüljön, hiszen egy szezon alatt fejlődik hatalmasra és hozza légies virágait.

Júliustól a fagyok beálltáig hozza különleges szépségű virágait, amelyek a virágzati tengely mentén folyamatosan nyílnak. Kártevők és kórokozók közül problémát okozhatnak az atkák, a tetvek és a lisztharmat.

(Forrás: hobbikert.hu)