Jump to content

A változatosság gyönyörködtet

2017. 07. 22. 10:05

Erre a legtökéletesebb példa a hortenzia. A Hortenzia - Hydrangea opuloides -  Lam. (H. Hortensia DC., H. hortensis Willd., Hortensia speciosa Pers., japánrózsa), őshazája Japán és Kína. Az akár 2 méter magasra is megnövő bokron a fehér, piros vagy kék, gyakran szennyes- piros virágzat szélén levő virágok nagyobbak, ivartalanok. Enyhébb vidéken a szabadban is kitelel. Ennek a teljes, vagyis csak nagy és meddő virágú fajtáját 1788. hozták be Európába, és Commerson botanikus hortenziának nevezte Lapeaute Hortense asszony tiszteletére.

A 19. században a hortenzia divatos virág volt, de a közhiedelem úgy tartotta, hogy nem illik lányos, fiatal asszonyos házba ajándékként vinni, mert meddő virágjai szerencsétlenséget hoznak, és meggátolják a gyermekáldást. Így a hortenzia az idősebb korosztály virága lett. Most újra felfedezték és megkezdte hódító útját.

Ahhoz azonban, hogy valódi szépségében gyönyörködhessünk sok mindenre oda kell figyelnünk. Amint a latin neve is mutatja, sok vizet igényel. Mikor megkapjuk, vagy vesszük, cserepes növényt tartunk a kezünkben. Ez ne tévesszen meg senkit, legyünk tudatában annak, hogy nem szobanövénnyel állunk szemben. Cserépben, szobai közegben ez a növény hamarosan elpusztul, tehát amilyen hamar csak lehet ültessük a kertünk félárnyékos részébe. Ahhoz, hogy hortenziánk nagyra nőjön, és sok virágot hozzon, porhanyós, humuszban gazdag talajjal rendelkező helyre ültessük, melynek PH- értéke inkább savas legyen.

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott szerves anyaggal való ellátásra. Túltrágyázás esetén a hortenzia kevésbé virágzik. Inkább egy kissé alul, mint túltápláljuk.

Egész virágzása alatt megkívánja a gyakori, bő öntözést, a száraz levegőt nem szereti.

Tavasszal inkább nitrogéntartalmú tápanyaggal dúsítsuk a földet, majd az év folyamán térjünk át a foszfát- és káliumtartalmú szerekre.

A megfelelő időben és szakszerűen végzett metszést fantasztikus virágözönnel jutalmazza. A metszést az első erős és egészséges rügyek megjelenése előtt kell elvégezni.

Télire mindenképpen takarjuk be!

A hortenzia színe változik (kivéve a fehér) a talaj pH szintjének megfelelően. Minél lúgosabb a talaj, a hortenzia virága annál világosabb, ”rózsaszínűbb”, ahogy a talaj savassága nő, egyre sötétebb, kék árnyalatú virágot kapunk.

Hogy megtudjuk a kertünk talaja milyen, egy egyszerű művelettel megállapíthatjuk. Vegyünk egy darabka földet és öntsünk rá egy kicsi ecetet. Ha pezsegni kezd,akkor lúgos kémhatású. Javíthatjuk talajunk PH- értékét annak érdekében, hogy hortenziánk színe változzon, szerves konyhai maradványok (kávézacc, citrus növények héja, tojáshéj) komposztálása és növény köré bedolgozása, majd locsolás. Ezek az anyagok, ahogy elbomlanak lassan, fokozzák a talaj savasságát.

Ha gyorsabb hatást szeretnénk, akkor hígított alumínium- szulfáttal lehet fokozni a hatást ( józan ész határain belül! ). Valamennyi türelemre szüksége lesz, mert lehet, hogy a várt eredmény csak a következő évben lesz látványos. És most jön a dupla csavar, ha meggondolnánk magunkat, és úgy döntünk, hogy mégis a rózsaszín hortenzia volt a jobb, akkor egy kis kerti mész adagolásával visszaváltoztathatunk mindent.

(Forrás: sokszinuvidek.hu)