A 19. században a hortenzia divatos virág volt, de a közhiedelem úgy tartotta, hogy nem illik lányos, fiatal asszonyos házba ajándékként vinni, mert meddő virágjai szerencsétlenséget hoznak, és meggátolják a gyermekáldást. Így a hortenzia az idősebb korosztály virága lett. Most újra felfedezték és megkezdte hódító útját.
Ahhoz azonban, hogy valódi szépségében gyönyörködhessünk sok mindenre oda kell figyelnünk. Amint a latin neve is mutatja, sok vizet igényel. Mikor megkapjuk, vagy vesszük, cserepes növényt tartunk a kezünkben. Ez ne tévesszen meg senkit, legyünk tudatában annak, hogy nem szobanövénnyel állunk szemben. Cserépben, szobai közegben ez a növény hamarosan elpusztul, tehát amilyen hamar csak lehet ültessük a kertünk félárnyékos részébe. Ahhoz, hogy hortenziánk nagyra nőjön, és sok virágot hozzon, porhanyós, humuszban gazdag talajjal rendelkező helyre ültessük, melynek PH- értéke inkább savas legyen.
Ügyeljünk a kiegyensúlyozott szerves anyaggal való ellátásra. Túltrágyázás esetén a hortenzia kevésbé virágzik. Inkább egy kissé alul, mint túltápláljuk.
Egész virágzása alatt megkívánja a gyakori, bő öntözést, a száraz levegőt nem szereti.
Tavasszal inkább nitrogéntartalmú tápanyaggal dúsítsuk a földet, majd az év folyamán térjünk át a foszfát- és káliumtartalmú szerekre.
A megfelelő időben és szakszerűen végzett metszést fantasztikus virágözönnel jutalmazza. A metszést az első erős és egészséges rügyek megjelenése előtt kell elvégezni.
Télire mindenképpen takarjuk be!
A hortenzia színe változik (kivéve a fehér) a talaj pH szintjének megfelelően. Minél lúgosabb a talaj, a hortenzia virága annál világosabb, ”rózsaszínűbb”, ahogy a talaj savassága nő, egyre sötétebb, kék árnyalatú virágot kapunk.
Hogy megtudjuk a kertünk talaja milyen, egy egyszerű művelettel megállapíthatjuk. Vegyünk egy darabka földet és öntsünk rá egy kicsi ecetet. Ha pezsegni kezd,akkor lúgos kémhatású. Javíthatjuk talajunk PH- értékét annak érdekében, hogy hortenziánk színe változzon, szerves konyhai maradványok (kávézacc, citrus növények héja, tojáshéj) komposztálása és növény köré bedolgozása, majd locsolás. Ezek az anyagok, ahogy elbomlanak lassan, fokozzák a talaj savasságát.
Ha gyorsabb hatást szeretnénk, akkor hígított alumínium- szulfáttal lehet fokozni a hatást ( józan ész határain belül! ). Valamennyi türelemre szüksége lesz, mert lehet, hogy a várt eredmény csak a következő évben lesz látványos. És most jön a dupla csavar, ha meggondolnánk magunkat, és úgy döntünk, hogy mégis a rózsaszín hortenzia volt a jobb, akkor egy kis kerti mész adagolásával visszaváltoztathatunk mindent.