Jump to content

Csodatölcsér

2017. 07. 25. 10:25

Ősszel már egyre kevesebb virág nyílik, de egyikük, a csodatölcsér - Mirabilis jalapa - egészen az első fagyokig hozza tölcsér alakú, illatos virágait. A virág másik neve estike, mely azon különös tulajdonságára utal, hogy virágai délután nyílnak ki, és reggel újra összecsukódnak. (Az angol neve is ezen a furcsaságán alapul: four o’clock flower.)

30-100 cm magas, egyéves növényként nevelt nyári virág, mely úgy, mint a dália, átteleltethető. Tarkán csíkozott fehér, sárga, piros virágai júniustól októberig nyílnak. Ültethető évelőágyba, alacsony kerítések takarására, ülőhelyek köré vagy a ház mellé szegélynek. Ha magjait elszórta, következő évben már csak a ritkítás lesz a feladatunk, mert minden évben megbízhatóan és bőségesen jönnek elő a magoncok.

Termőhelye napos, meleg, talaja meszes, mélyen művelt, tápanyagban gazdag legyen. A havonkénti fejtrágyázást meghálálja. Ültetés előtt lazítsuk fel a talaj, hogy a répaszerű húsos gyökerek zavartalanul tudjanak fejlődni. Az ültetőgödröt dúsítsuk fel tápanyagban gazdag komposzttal.

Némely faj, pl. az alacsony Mirabilis jalapa variegata nana a sötétedés után illatozik, és az éjszakai lepkéket csalogatja.

A csodatölcsér a trópusi Amerikából, valószínűleg Peruból származik, egynyáriként nevelik. 30–100 cm magas, bokros növekedésű növény, levelei lándzsás alakúak. Illatos, több színben is előforduló virágait a hajtás végein hozza. Ma már nagyon sok színváltozata van: láthatunk fehér, piros, sárga, rózsaszín, ciklámen színű, lazacrózsaszín virágokat, sőt lehetnek cirmosak is, pl. sárga alapon piros cirmos, fehér alapon rózsaszín cirmos stb. Érdekessége, hogy egyazon növényen is nyílhat többféle színű virág.

A csodatölcsér magról könnyen szaporítható, a magokat meg is vásárolhatjuk, vagy a virágról magunk is összegyűjthetjük, akkor, amikor a magok felülete már száraz, fekete és rücskös lesz, majd száraz hűvös helyen tároljuk tavaszig. A növény át is teleltethető, ehhez arra van szükség, hogy ősszel felszedjük vastag, karószerű gumóját, amelyet száraz, hűvös helyen tároljunk, és tavasszal a fagyok elmúltával ültessük vissza a kertbe. A módszer előnye, hogy így hamarabb virágzik a növény.

Mivel nem minden magját tudjuk összeszedni, így a növény gondol a jövő évi ifjú önmagára.

A csodatölcsér gyökere és magja erősen mérgező, a gyökér bőrirritációt idézhet elő az érzékenyeknél, legyünk óvatosak vele.

(Forrás: kapanyel.blog.hu)