Jump to content

A csodaszép kardlevelű

2017. 07. 28. 10:27

A gladiólusz nevét kardszerű levelei után kapta. A nagy virágú, nemes grandiflorus 80-150 cm magas, az egy oldalra néző virágfüzérben 10-18 cm átmérőjű virágok nyílnak. A Butterfly vagy más néven pillangókardvirág virágszára 60-100 cm hosszú és a virágok valamivel kisebbek az előző fajtáénál. Kisebb kertekbe való az 50-60 cm magas törpe kardvirág, amelynek virágátmérője 4-5 cm.

Amellett, hogy kertünk hangsúlyos dísze, remek vágott virág is, gyakori alkotóeleme a virágcsokroknak. Hagymáit tavasszal ültethetjük el. Ültethetjük szakaszosan, egy hét különbséggel, akkor folyamatosan tündökölnek az elképesztően változatos színekben. De választhatunk korán, nyár közepén és nyár végén nyíló fajtákat is. Ekkor természetesen egy időben, tavasszal történhet a kiültetés. Játszhatunk a hagymaméretekkel is: A kisebb hagymák valamivel későbben, a nagyobb hagymák korábban nyílnak. A több, mint 10 ezer kertészeti változat hat dél- afrikai fajtól származik. Ugyanis innen indult el világhódító útjára, a 19. századtól kezdték el keresztezni egymással a különböző fajokat.

A kardvirág fényigényes növény, így bátran ültethetjük napos helyre, de legalább világos válasszunk számára. A betegségeket megelőzhetjük azzal, ha minden évben máshova ültetjük el a hagymákat.

Ugyanekkor tápanyagigényes is. Ez azt jelenti, hogy amikor elültetjük a hagymákat, előzőleg alapos gondossággal dolgozzuk a talajba a szerves trágyát. A jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, amely inkább legyen laza szerkezetű.

A kardvirág hagymáit kb. 10-15cm mélyre, egymástól pedig legalább 15-25cm távolságra kell elültetni

A 2 cm-nél kisebb átmérőjű hagymából fejlődő növény nem nevel virágot. 3,5 cm-nél nagyobb hagymákból fejlődő növények virágai a legnagyobbak a fajta adottságain belül. Vásárláskor nagy, duci hagymákat válasszunk. Ültetéskor a hagyma ármérőjénél négyszer mélyebbre ültessük (ültető gödör aljától mérjük a távolságot). A hagymák egymástól 15 cm távolságra kerüljenek. A magas fajták mellé már kiültetéskor szúrjunk be támasztékot, amely megvédi a majdani virágszárat attól, hogy a szél kárt okozzon benne.

Az első fagyok beálltakor, amikor a levelek elhaltak, ássuk fel a hagymákat. A hagymák fölött közvetlenül vágjuk le a virágszárat, rázzuk le róluk a földet. Három hétre helyezzük a hagymákat meleg, száraz, szellős helyre. Ezalatt a nyáron fejlődött új hagymagumók kitörnek, amelyeket tartsunk meg, tegyük papírzacskóba, vagy vászonzsákba, míg a régieket dobjuk el. Vigyük őket, száraz, hűvös (fagypont feletti), sötét helyre. A fiókhagymákat is eltehetjük. Ha két- három évig minden tavasszal kiültetjük őket, a rákövetkező évben virágot fognak hozni.

(Forrás: kertlap.hu)