Jump to content

A megosztó paszternák

2017. 08. 06. 12:28

Igazából  én sem tudtam sokat e konyhakerti növényről. Nagymamám kertjében volt ilyen, nem volt gulyás, vagy húsleves nélküle. El is feledtem az ízét,nem is volt hiányérzetem. Ámde egy műsor felidézte az emlékeket és keresni kezdtem.

Azt tudtam milyen,hogy néz ki,hogy mit kell keresnem. Az egyik őstermelőnél megláttam és azonnal vásároltam belőle egyet. Szép volt,robusztus kinézetét a széles válla és a hatalmas zöldje biztosította. Olyan volt a petrezselyem mellett,mint egy óriás. Nagyjából úgy nézett ki a látvány,mint egy cingár férfi és egy boddybuilder.

A családom megismerte és megkedvelte az ízét és az aromát,amit az ételnek adott.

Legközelebb is vásárolni szerettem volna,de nem találtam meg azt,akitől előzőleg vásároltam. Tehát megkérdeztem mást ,van-e neki. Mire az árus így válaszolt- Nem szeretem,ezért nem is hozok!-Elkerekedett a szemem. Mi van azokkal,akik szeretik,vagy szeretnék megismerni?

Gondoltam magamban,az nem lehet,hogy én keressem őt,inkább vetek,hogy ne legyek kiszolgáltatva az árusok kénye-kedvének.

Mielőtt vetettem volna a kiskertembe, azért megnéztem a neten, mit is találok róla,hová is vessem,mikor vessem,milyen a talaj ,tápanyag, -és vízigénye.

-Pastinaca sativa -Már a rómaiak is ismerték,de Európa szerte,csak a XVI. században terjedt el.Míg a burgonya meg nem értekezett,addig a paszternákot használták,főve,pürének,sütve.

Nagyon korán,már februárban a fagyok enyhültével vetik, mélyen művelt ágyásokba. Ritkán, hogy legyen helye a növekedésnek. Mivel hosszú kelési ideje van,ezért ezt az időszakot használjuk ki,mert ilyenkor még sok a csapadék és a föld is majdnem állandóan nyirkos. Olyan helyen is megél, ahol a petrezselyem csak gyötrődik,de a trágyázást meghálálja.Szereti a napos, félárnyékos helyet. Késő ősszel is ráérünk felszedni,mert addig is növekszik. Levelei,melyek a váll közepén egy kis vájatban helyezkednek el terebélyesen, nem fogyaszthatóak,de kiválóak a komposztba.

Élettani hatásai: Kiváló rost,- B- C vitamin forrás. A növényi rostok,azzal hogy élénkítik a bélműködést,ezért a koleszterinszintet csökkentik és szabályozzák a vércukorszintet is.Jótékonyan befolyásolja a csontok anyagcseréjét a Kalcium és a Foszfor tartalma miatt.Illetve az illóolaj tartalma miatt görcsoldó és vizelethajtó.Természetes tisztítója a vesének, epének és a gyomor- és emésztőrendszer működését is segíti.

Felhasználása: levesekben,de kevesebb mennyiségben,mert édes ízű, pürének,grillezve,chipsnek,tésztákba.

Ha megismerjük,megkedveljük. Hagyjuk,hogy ő is megismerkedjen a mi konyhánkkal. Adjunk neki egy esélyt!

(Forrás: hobbikerteszet.hu)