Azt tudtam milyen,hogy néz ki,hogy mit kell keresnem. Az egyik őstermelőnél megláttam és azonnal vásároltam belőle egyet. Szép volt,robusztus kinézetét a széles válla és a hatalmas zöldje biztosította. Olyan volt a petrezselyem mellett,mint egy óriás. Nagyjából úgy nézett ki a látvány,mint egy cingár férfi és egy boddybuilder.
A családom megismerte és megkedvelte az ízét és az aromát,amit az ételnek adott.
Legközelebb is vásárolni szerettem volna,de nem találtam meg azt,akitől előzőleg vásároltam. Tehát megkérdeztem mást ,van-e neki. Mire az árus így válaszolt- Nem szeretem,ezért nem is hozok!-Elkerekedett a szemem. Mi van azokkal,akik szeretik,vagy szeretnék megismerni?
Gondoltam magamban,az nem lehet,hogy én keressem őt,inkább vetek,hogy ne legyek kiszolgáltatva az árusok kénye-kedvének.
Mielőtt vetettem volna a kiskertembe, azért megnéztem a neten, mit is találok róla,hová is vessem,mikor vessem,milyen a talaj ,tápanyag, -és vízigénye.
-Pastinaca sativa -Már a rómaiak is ismerték,de Európa szerte,csak a XVI. században terjedt el.Míg a burgonya meg nem értekezett,addig a paszternákot használták,főve,pürének,sütve.
Nagyon korán,már februárban a fagyok enyhültével vetik, mélyen művelt ágyásokba. Ritkán, hogy legyen helye a növekedésnek. Mivel hosszú kelési ideje van,ezért ezt az időszakot használjuk ki,mert ilyenkor még sok a csapadék és a föld is majdnem állandóan nyirkos. Olyan helyen is megél, ahol a petrezselyem csak gyötrődik,de a trágyázást meghálálja.Szereti a napos, félárnyékos helyet. Késő ősszel is ráérünk felszedni,mert addig is növekszik. Levelei,melyek a váll közepén egy kis vájatban helyezkednek el terebélyesen, nem fogyaszthatóak,de kiválóak a komposztba.
Élettani hatásai: Kiváló rost,- B- C vitamin forrás. A növényi rostok,azzal hogy élénkítik a bélműködést,ezért a koleszterinszintet csökkentik és szabályozzák a vércukorszintet is.Jótékonyan befolyásolja a csontok anyagcseréjét a Kalcium és a Foszfor tartalma miatt.Illetve az illóolaj tartalma miatt görcsoldó és vizelethajtó.Természetes tisztítója a vesének, epének és a gyomor- és emésztőrendszer működését is segíti.
Felhasználása: levesekben,de kevesebb mennyiségben,mert édes ízű, pürének,grillezve,chipsnek,tésztákba.
Ha megismerjük,megkedveljük. Hagyjuk,hogy ő is megismerkedjen a mi konyhánkkal. Adjunk neki egy esélyt!