Jump to content

A cseresznye savanyú testvére

2017. 08. 14. 13:40

Eleink gyakran ültették magját nemcsak a ház körül, de mindenütt, hol az ember jártában- keltében megfordult, hogy legyen, mi csillapítsa éhét szomját az út közben eltikkadt vándornak.

A meggy - Prunus cerasus - ősidők óta ismert gyümölcs, eredete az ősember megjelenéséig vezethető vissza. Magyarországon már a honfoglalás előtt ismerték a meggyet és valószínűleg gyűjtötték a vad fák gyümölcseit. Erre utal a meggy szavunk finnugor eredete. A honfoglalás után a vad gyümölcsök begyűjtése mellett itt-ott már rendszertelen telepítéseket is végeztek. Egyes helységnevek őrzik a vad gyümölcsök hajdani gyűjtögetésének emlékét és a lelőhelyeket, pl.: Nyírmeggyes, Meggyasszó, Meggyes.Ki a savanykásabb, ezért üdítő hatású meggyet, ki a ropogósabb, édesebb cseresznyét részesíti előnyben.

Aki még nem kóstolta nyersen feltétlenül pótolja a hiányosságot. Rá fog jönni, micsoda csemegét hagyott ki addig.

A meggyfa a termőhely iránt kevésbé igényes gyümölcstermő növényeink közé tartozik. De ha lehet, ne ültessük fagyzúgos helyre. A talaj iránt se nagyon érzékeny, a szélsőségesen szikes talajokon kívül mindenütt megél, és többé-kevésbé bőségesen terem. Vízigénye közepes, de az öntözést meghálálja.

Amikor meggyfát ültetünk, vegyük számításba, hogy a többsége önmeddő. Az önmeddő fák csak akkor érlelnek gyümölcsöt, ha a közelükben, velük egyidejűleg virágzik egy olyan meggy vagy cseresznyefa, amely a megtermékenyítéshez szükséges virágport a kellő mennyiségben szolgáltatja.Például a Pándy meggyhez társítható a cigánymeggy. Ez utóbbi kisebb szemű, de zamata annyira intenzív, hogy már csak ezért érdemes vele is törődni.

A magyar gyümölcsnemesítők nagy sikere, hogy most már különböző időpontban érő, jó minőségű gyümölcsöt érlelő meggyfajták állnak a kertészkedők rendelkezésére.

A legkorábbi, már június elején érő meggyfa a Meteor korai, öntermékenyülő fajta, amelynek a gyümölcse kivált friss fogyasztásra alkalmas. Ezt követi az ugyancsak öntermékeny - tehát megporzó fajtára nem szoruló - Favorit és az Érdi bőtermő, amelynek gyümölcsei már mélyhűtésre is kiválóak. Június végén érik az öntermékenyülő Újfehértói fürtös sokféleképpen hasznosítható gyümölcse. Ugyancsak június végén szüretelik a Pándy meggyet is, amely már húsának ízével, zamatával még mindig az élen jár, de sajnos idegen megtermékenyítésre szorul. A meggyfát is kell metszeni, vagy inkább csak az idősödő fákat ifjítani. Ne hagyjuk magára, meghálálja a törődést.

A meggy minden változata különösen gazdag A- vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoidtartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír.

Javaslom, hogy szezonban egy- kétszer próbáljuk ki a gyümölcs reggelit: együnk meg annyi meggyet, amennyi csak jólesik! Ha ez egy kiló lesz, az se baj. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Vérszegénység ellen is kiváló.

Ha aszalt meggyet, vagy magozott alakban rakjuk el, akkor magját ne dobjuk ki. Mossuk meg, főzzük át és miután megszáradt, töltsünk meg egy kis vászonzsákot.kiváló csuklótámaszt kapunk számítógépes munkához, amit felmelegítve, lehűtve praktikus gyógyászati segédeszközként is használhatunk.

(Forrás: kertlap.hu)