Jump to content

Csípős, de méregtelenít

2017. 08. 17. 11:33

Gyerekként, hamar megtanultuk tisztelni és messzire elkerülni ezt a csoportosan,magasra növő gyomnövényt. Akkor még csak ezt tudtuk róla,azóta többet is, sőt használjuk. 

Az alábbiakban azt szeretném, ha mások is megismernék a sokak által nagyrabecsült ‘gazfickót’. A szépen gondozott kertünkben is előfordulhat, akár a szél által, akár állati ürülékkel is. Ezért, ha gyökeret vert már nálunk, hagyjuk hagy terebélyesedjen, mert nemcsak kertünknek, de magunknak is jót teszünk vele.

A nagy csalán - Urtica dioica - az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. Minden része égető, viszkető érzést és hólyagokat okoz érintésre, melyet a növényen lévő csalánszőröknek köszönhetünk.A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.  Azonban a katicabogarak és a lepkék előszeretettel választják szaporodási helyüknek. Mindenki  által ismeretes a katicabogár levéltetvekre gyakorolt hatása. Ezen kívül a csalán kétszer, háromszor is hoz új hajtásokat késő őszig, így egész évre való gyógytea levelet gyűjthetünk be. A szárából természetes permetezőlevet készíthetünk. Rendkívül büdös, de annál hatékonyabb. Akik biotermesztéssel foglalkoznak tudják,mennyire hasznos ez a lé. Megerősíti a konyhakerti növényeket, így kevésbé lesznek fogékonyak egyes betegségekre.

Azonban ha erdőben, frissen telepített akácosban, vagy árok parton járnánk, ne felejtsünk begyűjteni egy jókora csokorral, hiszen a vadon termett növényeknek van a legnagyobb tápértéke számunkra, ráadásul azt biztosan nem érte semmilyen vegyszer sem. És nem utolsó sorban a szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében csak a vadon élő növények tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt.

Általános vízhajtó hatása van. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia. Ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Készíthetünk csalán- léből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja. Fájdalmat is csillapíthatunk ezzel a módszerrel.

A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását.

(Forrás: nepgyogyaszat.com | hobbikerteszet.hu)