Jump to content

Az Aloe vera növény főbb jellemzői!

2017. 08. 18. 14:08

Az Aloe vera növény csak a 4-5.-év után válik kifejletté, ekkora a levelei elérik a 60 cm hosszúságot és kb. 8-10 cm szélesek. Az ennél fiatalabb növényt még nem szabad használni, mivel ekkor még csak mérgező anyagot tartalmaz.

A növény levelei csúcsosan elkeskenyednek, széleit tüskék borítják. A levelektől körbevéve nyílik a 90 cm hosszúságú virágszár, amely hosszú sárga csöves virágban végződik. Az anyanövény tövében kis sarjhajtások nőnek, amelyekkel könnyedén lehet a növényt szaporítani. A trópusi országokban a kolibrik végzik el a beporzást, így aztán egy életképes Aloe vera ivarosan és ivartalanul is képes szaporodni.

Az Aloe vera növény élettartama 12 év, ám azokban az országokban ahol termesztik a növényt a leveleiért, már az 5. évben betakarítják a leveleket. Egy anyanövényről többször is szedhetünk levelet, hiszen amikor levágunk, egy levelet a növényről az leplombálja önmagát, így csökkentve a fertőzést és a vízveszteséget. Néhány másodperccel a sérülés után egy vékony filmréteg alakul ki, amely meggátolja a növényzet kiszáradását, így biztosítva a túlélést. Rövid időn belül az egész sebfelület begyógyul, nem hiába hívják gyógyító növénynek az Aloe verát.

Az Aloe vera levélszerkezete is igen bonyolult, a külső héj kb. 15 sejtrétegből áll, színe sötétzöld, és egy viaszos borítás jellemzi. A külső rész keménységét egy jelentős kalcium és magnézium tartalom okozza. A héj alatt faanyag ( xylem) és háncs ( floem) alkotta csatornahálózatot találunk. Ez a növény nedv vagy szállítórétege, amely a vizet és az ásványi anyagokat szállítja. Maga a levél több mint 75 különféle anyagot tartalmazz, ezek nyolc jól elkülöníthető csoportra oszthatók.

Valószínűleg a jövőben a kutatók még számos más alkotóelemet is felfedeznek az aloe vera levelében. A jelenlegi vizsgálatok alapján a növény mindössze 0,5-1,5 % szilárd anyagot tartalmazz, átlagos PH mennyisége 4,55, vagyis meglehetősen savas kémhatású.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)