A tojásgyümölcs - Solanum melongena - ismertebb nevén padlizsán 1 m magasra is megnövő zöldségnövény. Termesztése hasonló a paprikáéhoz.
Vethetjük melegágyba, vagy palántázhatjuk május közepe - vége felé helyre.
Legjobb termést akkor érhetünk el, ha nagy humusztartalmú agyagos, agyagos- homokos talajba ültetjük. Olyan helyet válasszunk a termesztésére,ahol előző évben nem volt paradicsom, paprika, burgonya, sőt maga a padlizsán sem.
Mielőtt kiültetnénk, alaposan ássuk fel, és trágyázzuk meg a helyét. Bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.
A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet. Gyökérzete hasonló a paradicsoméhoz, ezért nagyon fontos, hogy hogyan öntözzük. A permetező locsolás helyett válasszuk inkább a csepegtetős vagy az árasztós módszert
Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Az éretlen, vagy félig érett padlizsán egy szolanin nevű mérgező vegyületet tartalmaz, melynek színe zöld és keserű ízű.Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. A lila szín intenzitása attól függ, milyen a külső hőmérséklet.
Vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedően magas: értékes forrása a C- és K- vitaminnak, a folsavnak, valamint a pantoténsavnak. Kisebb mennyiségben karotint és E- vitamint is tartalmaz. Jelentős ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium.
Zsiradékszegény konyhatechnológiával elkészítve, kis energia- és szénhidráttartalma miatt a padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Előnyös a fogyasztása máj- és epebetegségekben szenvedőknek, valamint reumás betegségek esetén is, mivel vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak.A padlizsán nagy zsiradékfelvevő képességgel rendelkezik. Ezért bő olajban sütve fájdalmas panaszokat okozhat a túlzott gyomorsav-termelődésben, gyomorfekélyben és refluxbetegségben szenvedőknél.
Padlizsános egytálétel például a görög muszaka, a francia, provanszi ratatouille, a grillezett zöldségekből álló katalán escalivada, valamint a román és erdélyi magyar padlizsános zöldségkrém, a zakuszka. Nyersen viszont nem fogyasztható.