Jump to content

A törökparadicsom

2017. 08. 20. 11:39

A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban is termesztik. Ezekben az országokban és más mediterrán vidéken a tojásgyümölcs kedvelt zöldség növény, sok féle étel alapanyaga a helyi konyhában.

A tojásgyümölcs - Solanum melongena - ismertebb nevén padlizsán 1 m magasra is megnövő zöldségnövény. Termesztése hasonló a paprikáéhoz.

Vethetjük melegágyba, vagy palántázhatjuk május közepe - vége felé helyre.

Legjobb termést akkor érhetünk el, ha nagy humusztartalmú agyagos, agyagos- homokos talajba ültetjük. Olyan helyet válasszunk a termesztésére,ahol előző évben nem volt paradicsom, paprika, burgonya, sőt maga a padlizsán sem.

Mielőtt kiültetnénk, alaposan ássuk fel, és trágyázzuk meg a helyét. Bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.

A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet. Gyökérzete hasonló a paradicsoméhoz, ezért nagyon fontos, hogy hogyan öntözzük. A permetező locsolás helyett válasszuk inkább a csepegtetős vagy az árasztós módszert

Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Az éretlen, vagy félig érett padlizsán egy szolanin nevű mérgező vegyületet tartalmaz, melynek színe zöld és keserű ízű.Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. A lila szín intenzitása attól függ, milyen a külső hőmérséklet.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedően magas: értékes forrása a C- és K- vitaminnak, a folsavnak, valamint a pantoténsavnak. Kisebb mennyiségben karotint és E- vitamint is tartalmaz. Jelentős ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium.

Zsiradékszegény konyhatechnológiával elkészítve, kis energia- és szénhidráttartalma miatt a padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Előnyös a fogyasztása máj- és epebetegségekben szenvedőknek, valamint reumás betegségek esetén is, mivel vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak.A padlizsán nagy zsiradékfelvevő képességgel rendelkezik. Ezért bő olajban sütve fájdalmas panaszokat okozhat a túlzott gyomorsav-termelődésben, gyomorfekélyben és refluxbetegségben szenvedőknél.

Padlizsános egytálétel például a görög muszaka, a francia, provanszi ratatouille, a grillezett zöldségekből álló katalán escalivada, valamint a román és erdélyi magyar padlizsános zöldségkrém, a zakuszka. Nyersen viszont nem fogyasztható.

(Forrás: majus42.blogspot.com)