Jump to content

A guruló zöld, amit úgy szeretünk

2017. 09. 28. 18:25

A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó -  Pisum sativum -   tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra.

Fajtáit három nagy csoportra oszthatjuk. A kifejtőborsók magja éretten sima. A növény rövid tenyészidejű. Legismertebb a Rajnai törpe, más néven Petit Provencal, a köznyelv szerint csak "petiborsó". A velőborsó hosszabb tenyészidejű, magja ráncos, tovább marad friss, mint a kifejtőborsó. Ezeknek csak magját fogyasztjuk. Végül a harmadik fajta a cukorborsó. Kevesen gondolnak rá, hogy a cukorborsóból az úgynevezett pergamen nélküli hüvelyt is el lehet falatozni.

A zöldborsó gyorsan növekedő egynyári növény, amely mellé karót szoktak szúrni, hogy felfusson rá. Már a talaj felengedésekor lehet vetni, sőt tél alá is. Karózás, vagy hálóra futtatás azért is előnyös, mert így a növény többet, szebben terem. Könnyebbé teszi a szüretet, illetve nem indul rothadásnak a cső, ha sokáig a talajjal érintkezik.

Ez a növény a jó vízelvezetésű homokos talajt, a megfelelő nedvességet és a kissé hűvös éghajlatot kedveli. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tömött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó hüvelyei. Az indák a növény zsenge felső hajtásai. Ízük hasonló a borsóéhoz és jól felhasználhatók saláták összetevőjeként. A cukorborsó olyan borsófajta, melynek éretlen hüvelyei teljes egészükben fogyaszthatók.

A zöld borsó, ha ügyesen vetjük, egész nyáron, őszig ellátja családunkat friss, zöld szemekkel.

Régebben nagy gondot jelentett a zsenge, borsó frissességét megőrizni fagyasztóláda hiányában. Ezért a leleménye háziasszonyok üvegben tárolták, mint a befőttet.

Ma már lehetőségünk van fagyasztással télre eltenni, amit a tavasz kínált a kis guruló szemekkel. Ugyan hosszadalmas munka a borsó fejtése, de megéri a fáradtságot. Hiszen az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos fitonutrienseket (növényi tápanyagokat), ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A  zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Ezért a fogyókúrázóknak és a vegetáriánusoknak ez kész szerencse. Oldódó- és nem oldódó rostokat tartalmaz, mindezt azonban koleszterin nélkül. A friss borsó nagyszerű folsav- forrás. Ez a B- komplex vitamin a sejteken belüli DNS- szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.

A borsó gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A C- vitaminban gazdag zöldségek erősítik a szervezet ellenállóképességét a gyulladásokkal szemben, és kisöprik a káros szabad gyököket a testből.

Fitoszterolokat, ezen belül leginkább béta-szitoszterolt is tartalmaz. A hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék növényi szterolokban gazdagok, ezek segítik alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét.

A friss zöldborsó ezenkívül tartalmaz még megfelelő mennyiségű antioxidáns flavonoidokat is, például karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A- vitamint is, valamint K- vitamint.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)