Jump to content

“Fényes ló”- avagy, a homok aranya

2017. 09. 30. 11:13

Már a VIII. században klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség tárának is hívják. Több, mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

A homoktövis - .Hippophaé rhamnoides L. - népszerűségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Már a Shi Bu Idian tibeti írásban, melyet az időszámítás előtti XI. században írtak, leírásra kerültek a homoktövis gyümölcsének gyógyító hatásai. A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis olaját, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle. Innen ered a görög neve is: hippos- ló, pheas- fényes. Kirill, a szláv abc megalkotója, ezzel az olajjal kezelte a betegeket és a sebesülteket. Az ő példáját követték később az orosz kozákok, akik ezzel az olajjal kezelték sebeiket, gyümölcsével javították egészségi állapotukat, növelték erejüket. Enyhén savanykás íze és üdítő hatása miatt a homoktövis gyümölcsét előszeretettel fogyasztják a szibériai vadászok, akik ezt a gyógynövényt szibériai ananásznak nevezik.

Nálunk 1940 óta sok helyen ültetik, majd a 80-as évek közepétől kezdték termelésbe is vonni a szibériai Altaj térségéből származó, nemesített, nagyobb bogyójú és tövismentes ('tövisszegény') orosz fajtáit.

Kétlaki, tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas- lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. Áprilisban virágzik. A bogyószerű, gömbölyű vagy tojásdad- hengeres termés hossza 5-10 mm, vastagsága 4-8 mm, narancsszínű, benne egyetlen mag található. A termések augusztusban érnek be.

A terméseket (Fructus Hippophaé recens) az érés kezdetétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók. A homoktövis termései sok festékanyagot és vitamint tartalmaznak. A színanyagok egy része a zsírban oldódó karotinoidok csoportjába, más része a vízben oldódó sárga flavonoidok sorába tartozik. C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmuk 0,2-1% között változik, a környezeti tényezőktől, a gyűjtés időpontjától függően. C-vitamin tartalmuk az első fagyok, valamint a begyűjtés után hirtelen csökken.

A, E, F, C, B1, B2, P vitaminokban gazdag, karotinoidokat, flavonoidot, káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot, nyomelemeket és zsírsavakat tartalmaz. Magas antioxidáns tartalma miatt daganatgátló hatású.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt  a káros UV-sugárzás ellen.

A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, és védik a májat.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)