Jump to content

A szelíd matuzsálem

2017. 10. 02. 09:28

Annyi bizonyos, hogy Magyarországon  Mátyás király idejében lett a gesztenye  ínyenc csemege. Maga  Beatrix királyné is hozott csemetéket  Itáliából.  A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, sütve és mézzel ízesítve fogyasztották.Mátyás király kedvenc étele pedig a gesztenyével töltött kappan lett.

Jelentősebb szelídgesztenyések (leginkább fenyővel együtt) Magyarországon az Alpokalján vannak:A Soproni- hegységben és a Kőszegi- hegységben őshonos, de domináns fajjá az erdőgazdálkodás tette.

A szelídgesztenye - Castanea sativa - hazánk leghosszabb életű gyümölcsfája, még  700 éves példányaival is találkozhatunk.Terebélyes, hatalmas törzsű, szép lombkoronájú termesztett vagy díszlő fa. Karógyökérzete mélyre növő. Oldalgyökerei gyakran a föld felszíne fölé emelkednek és az ott elhelyezett tereptárgyakat megemelik. Törzse 25-30 m magasságot érhet el. Kérge idősebb korára hasadozóvá válik. Szórt állású, hosszúkás- lándzsás levelei vannak. Egylaki, váltivarú porzós és termős virágai vannak. Virágai június- júliusban

nyílnak, a barkák alján a termő, a csúcsán a porzós virágok jelennek meg. Saját virágporjával rosszul termékenyül, ezért ott terem jól, ahol a közelben több gesztenyefa áll.A termős virágokat kupacs veszi körül. Jellegzetes makktermése van, amely augusztustól-októberig érik be.

A gesztenyefa metszés nélkül is szép, formás koronát nevel a számára kedvező talajokon.A fagyokat jól tűri, de hideg, szeles helyen a termése éretlen marad.

Termése kifejezetten egészséges, vitamin- és ásványianyag tartalma kimagasló. Jelentős az emberi szervezetre gyakorolt tisztító hatása, kiváló hasmenés ellen. A nagy szemű gesztenyék kiválóan alkalmasak sütésre, igazán csábító a sült gesztenye illata. Értékes vitaminjai a gyermekek egészséges fejlődéséhez is hozzájárulnak. Fogyaszthatjuk sütve, készülhet belőle számtalan desszert, leves, különleges csemege a gesztenyeméz.

Meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1- vitamin (tiamin), a B2- vitamin (riboflavin), valamint a B6 -vitamin (piridoxin) mennyisége is.

Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.Ezeken kívül, E- vitamint, foszfort,vasat és magnéziumit is tartalmaz nem kevés mennyiségben.

A szelídgesztenyében található szaponinkeverék jótékony hatású. Antibakteriális, csökkenti a vizenyőt és a gyulladást. Erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát és tonizálja az érfalakat.

Az eszcin csökkenti a narancsbőrt, külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen (ez utóbbi esetben ülőfürdőként használatos).

Azért van itt egy hasznos tanács. Mielőtt olyasvalaki kezdené fogyasztani,aki azelőtt még csak nem is kóstolta, vagy kisgyerek először csak kis adagot érdemes kóstolni. Ha nincs semmi szokatlan, vagy kellemetlen érzés, akkor lehet jobban megismerkedni vele, A vadgesztenye termése, “gyümölcse” mérgező!

Ha muslicák jelennének meg a lakásban, néhány szem zöld szelídgesztenye elűzi őket (valamiért nem szeretik ezt a gyümölcsöt). A barna gesztenyéket a szekrényben, gardróbban hasznosíthatjuk, az ugyanis a molylepkéket tartja távol.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)