Jump to content

Az ábrándozás, a színes jövendő jelképe

2017. 10. 08. 17:04

Sokak által kedvelt, de nem könnyű “természetű” növény a begónia. Nevelhetjük szobai körülmények között és a szabadban is. Teleltethetjük és szaporíthatjuk is. Színe a fehértől, a sárga néhány színváltozatán át, a bíborvörösig fellelhető. A virágok szírmai lehetnek teltek, sok szirmúak és szimplák is. Ültethetjük cserépbe, virágládába, szabadföldbe szegélyként, vagy csak úgy, egy-egy bokorként. Gumós és csüngő változatait is választhatjuk.

A közös bennük, hogy nem szeretik a direkt napsütést. A félárnyékos, ámde világos helyen érzik jól magukat. Mivel laza szerkezetű talajba ültetjük, ezért a megszokottnál több vizet igényelnek  Igencsak hálás, színes növény, amelyet lényegében csak egyetlen alkalommal kell megvásárolni, majd utána gumóinak átültetésével akár hosszú évekig kertünk és otthonunk dísze lehet.

Nem télállóak, ezért még a fagyok előtt fel kell szedni és a tél folyamán pihenni hagyjuk.

Tavasszal, humuszban gazdag talajba ültetjük, és csekély locsolás mellett kifejlődnek az első levelek. Innentől már gazdag locsolásban és kéthetenkénti tápoldatozásban részesítjük.

Ha szobanövényként neveljük begóniánkat, akkor ügyeljünk a páratartalomra,. Mivel nagy páratartalomra van szüksége, ezért jó, ha cserépalátétbe agyagranulátumot, vagy apró kavicsokat helyezünk, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat. Emiatt azonban fokozottan figyelni kell a lisztharmat megjelenésére, melyet egyszerűen szellőztetéssel tudunk orvosolni.

A Begonia semperflorens változatait egynyáriként ültetjük, hiszen kiültetésétől az első fagyokig folyamatosan ontja apró, ám nagyszámú virágait. Ez a mindig nyíló begónia.

A Begonia elatior változatai már inkább szobanövények. Nevének fordításából is látszik, hogy viszonylag magasra növő növényről van szó, mely levelével, és virágzási idejében virágaival is díszít.

A gumós begóniákat sokan egynyáriként a szabadban tartják, mások átteleltetik. E fajtacsoportnak (Begonia x hybrid) az óriási telt és nagyon élénk színű virágai az erősségei.

A Begonia Rex, magyarul a király-, vagy levélbegónia nevet kapta. E csoportnak is rengeteg változata van, leveleik formája, mérete és színgazdagsága miatt lettek kedveltek.

Némely változatuk extravagáns leveleivel méltán emelkedik ki a szobai levéldísznövények sorából, amit még viszonylag egyszerű tartása is megkoronáz. A Rex fajtacsoport legtöbb tagja örökzöld, gyöktörzses évelő. A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepesen öntözzük, de rendszeresen, 2-3 naponta, mert nem bírja a szárazságot. Két öntözés között azért kissé mindig szikkadjon meg a talaj. A cserepe soha ne álljon egy-két óránál tovább vízben, mert a túlöntözés még veszélyesebb számára, mint ha kevesebb vizet kap. Öntözéskor a leveleken ne maradjon víz, mert az kedvez a szürkepenész kialakulásának. Az öntözővízhez adhatunk egy kevés tápoldatot is heti rendszerességgel. Ősztől csökkentsük le az öntözést, a tápoldatot is hagyjuk el, és tegyük a növényt a fűtőtesttől kissé távolabb.  A levelek fakulása a túl árnyékos tartásra utal, az égésszerű foltok megjelenését pedig a direkt megvilágítású túl erős napfény okozhatja.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)