Jump to content

Őszirózsák - a kerti őszirózsa

2017. 10. 15. 15:32

Az őszirózsa, vagy fészkesek a fészkesvirágzatúak rendjének névadó családja. Az orchideafélék után a növények legtöbb faját és a legtöbb nemzetségét számláló családja. A család legfőbb jellemzője a speciális virágzat, a fészek. Az Antarktiszen kívül az egész Földön elterjedt, főként a mérsékelt övben.

Mi most a kerti őszirózsával,- Callistephus chinensis- ismerkedünk meg.

Egy éves, fagyérzékeny dísznövény.

Kora tavasszal üvegházakban magról vetik. A fagyok elmúltával, április- május hónapokban már szabadba is vethető.Az ősszel elhullajtott magvakból tavasszal palánták lesznek.Tápdús,jó vízellátottságú talajt és a napsütést kedveli.Olyan helyre ültessük,ahol több éve nem volt őszirózsa.

A növény magassága 20 cm-től ,90 cm-ig lehet fajtától függően.Bokros növekedésű,szára elágazó,kerekded recés szélű zöld levelekkel.Virágai,lehetnek egyszerűek,pomponosak,krizantémra hasonlító.Valóságos színkavalkádot csodálhatunk meg augusztustól egészen októberig,illetve az első gyenge éjszakai fagyokig.Fészekvirágzata sárga, a szirmokat pedig fehér,rózsaszín,a lila egészen sok árnyalata sőt,piros szín jellemzi.

Érdemes csoportokat alkotni ültetéskor,mert ekkor óriási élményt nyújt a szemlélődőnek virágzáskor.

A törpe fajták járdaszegélyek dísze lehet,míg a magasabb növésűek,akár vágott virágnak is metszhetők.

Az őszirózsa hajlamos a fuzáriumos megbetegedésre, azonban ez elkerülhető,ha minden évben más-más helyre ültetjük.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)