Jump to content

Az mérgező fánlakó

2017. 10. 19. 09:52

Annyira dekoratív és egzotikusan gyönyörű, hogy el is felejtjük mennyire mérgező. A flamingóvirág - Anthurium -Dél- Amerikából származik, de hazánkban is könnyen nevelhető szobanövény. Eredetileg fánlakó, ezért lehetőségünk szerint biztosítani kell számára azokat az életfeltételeket. Nem igényel nagy törődést, azonban néhány dologra figyelnünk kell azért, hogy szép , sokáig virágzó, egészséges növényben gyönyörködhessünk.

Többféle is van forgalomban:

  1. Kis flamingóvirág (Anthurium scherzerianum) levelei keskeny lándzsa alakúak. Könnyebben nevelhető a többieknél.
  2. Nagy flamingóvirág (Anthurium andreanum) levelei nagyok, szívalakúak.
  3. A fenti két faj hibridje a kerti flamingóvirág (Anthurium x hortulanum).

Talajigénye: savanyú hangaföld, homok és lombföld keveréke a legjobb. A felszínre érdemes néhány centiméternyi tőzegmohát teríteni.

A növényt félárnyékos, ugyanakkor meleg helyre helyezzük, a tűző naptól viszont óvjuk. Egész éven át 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő számára. Télen mérsékeljük az öntözést, míg tavasztól őszig legyen rendszeres, víz soha ne álljon alatta. A meszes víz akár a növény pusztulását is eredményezheti, ezért lágy vízzel öntözzünk.

Kedveli a párás környezetet, ezt párásítással biztosíthatjuk a számára. A párásítás során, figyeljünk rá oda, hogy a virágokra ne kerüljön a kipermetezett vízből. Ha a virágokra kerül a vízből, akkor barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Kéthetenként tápoldatozni kell lehetőleg foszforban és káliumban is gazdag oldattal a növekedési időszakban. A tápoldatozás a virágzás miatt olyan fontos. Gyakran előfordul, hogy virágzása sok helyen elmarad, ez amiatt következik be, hogy a növény rengeteg tápanyagot használ fel a virágképzéshez, a következő virágzáshoz már nem marad elég tápanyaga. A virágzást, a tavasztól őszig tartó időszakban heti egyszeri tápoldatozással, kellő méretű cserépbe való ültetéssel, és kétévente történő átültetéssel segíthetjük elő.Ha nagyon sűrű a tő, akkor lehet metszeni, kivágva az öreg leveleket és a hervadó virágok szárait, ezzel is elősegítve a következő virágok fejlődését.

A flamingóvirágot magról, valamint egyszerűbben tőosztással lehet szaporítani. Átültetni tavasszal lehet, ez akkor válik szükségessé, ha kinőtte a cserepét, illetve elhasználódott a földje. A tőosztással való szaporítást elvégezhetjük az átültetéssel egy időben. Az átültetéshez A típusú virágföldet válasszunk. Azonban óvatosak legyünk, ha a tőosztást, vagy a dugványozást választjuk, mert a növény tejnedve mérgező, a nyálkahártyát irritáló hatóanyagot tartalmaz.

Száraz levegőben gyakran megtámadják a pajzstetvek (káliszappanos lemosás, Sumithion permetezés) és a tripszek (Mospilan permetezés). Ha a leveleken kis, köralakú, szürkészöld, éles határvonalú foltok jelennek meg, akkor a hőmérséklethez képest túl magas a levegő páratartalma. Ha a levelek halványak, sárgulnak, akkor túl sok öntözést kapott.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)