Jump to content

A lila álmatlanságűző

2017. 10. 21. 11:03

Az árvacsalánfélék családjába tartozó orvosi, vagy más néven közönséges levendula, latinul -Lavandula angustifolia- vagy- Lavandula officinalis -széles körben ismert évelő, illatos félcserje.

A levendulát a Rómaiak hozták be Európába. Az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik fő virága volt, használták testre kenve, szappant készítettek belőle, vagy épp a fürdővizet gazdagították vele. De sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát.

A levendula elnevezést a latin lavare (mosni) kifejezésre vezetik vissza.Más magyarázat szerint a latin livere (kékes színű) szóból ered.

A világban 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol levendula elterjedt.

A levendula nem igényel különleges gondozást, éppen ezért kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik. Elég csupán annyit tudni, hogy a levendulát érdemes minden ősszel megmetszeni, hogy minél terebélyesebb legyen, és hogy gyönyörű kerekded bokorrá nőjön. A metszés a bokor ⅔-ra történő nyírását jelenti. A fás részeknél már ne vágjuk le, mert előfordulhat, hogy ott nem hajt újra. Megfelelő gondozás mellett akár háromnegyed méteres magasságig is megnőhet és 20-25 évig is elél.

Ideális növény szegélyek ültetésére, de virágládákban, dézsákban is megmarad.Ha ez utóbbi ültetési formát választjuk,akkor érdemes a cserép aljára vékony kavicsréteget helyezni, illetve a földjébe is keverni.

Szaporítani késő ősszel vagy kora tavasszal kell. A legegyszerűbb az idős tövek szétosztása, amit oly módon kell megoldani, hogy a tőosztásból származó növények mindegyikének erőteljes legyen a gyökérzete. A levendulát szaporítani lehet magról is, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni. Tavasszal palántázni szükséges, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Dugványozással is szaporítható.

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát és átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözzük a palántákat, amíg meg nem erednek!

Virágait és leveleit júniustól októberig lehet begyűjteni, száraz időben, közvetlenül virágzás előtt. A tövekről a kinyílt virágfüzéreket figyelmesen kell levágni, mert ott maradva nagyon legyengítik a bokrot. Ezt a munkát nem kell feltétlenül egyszerre elvégezni, hiszen a méhek is gazdag legelőt találnak a levendulán..

A levendula használata (bármilyen formában történjék is) segíti az elalvást, pozitívan hat álmatlanság ellen, és nyugodt alvást biztosít.

A levendulát természetesen belsőleg is lehet alkalmazni főzet vagy gyógynövényes tinktúra formájában. Azon kívül, hogy nyugtatja az idegeket, segítő kezet nyújt emésztési zavarok, rosszullét, felfújódás és gyomor- vagy bélkólika esetében. Kiválóan használható megfázás, hörghurut, influenza és dagadt mandula esetén. A levendula képes csillapítani a lázat is.

Levendulaolajjal, ecettel vagy szeszes kivonattal kiválóan kezelhetők a fájó izmok, a reumás vagy köszvényes ízületek, a becsípődött idegek, a görcsös végtagok, valamint a gyermekbénulásos vagy parézises végtagok.

(Forrás: http://4.bp.blogspot.com/)