Jump to content

A kövérlányka

2017. 10. 29. 19:16

A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges életmódra való törekvés egyik legfontosabb tényezője. A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.

A kövér porcsint -Portulaca oleracea - több néven is ismerhetjük, szokták hívni disznóporcsinnak, kövérfűnek vagy éppen kövérkének.Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk… A kövér porcsin omega -3 zsírsavakban rendkívül gazdag, különösen Alfa-Liposavban, amely a vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, könnyen bejut a sejtekbe, itt pedig hatékonyan köti le a szabad gyököket.

Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg Alfa-Liposav kerül a szervezetünkbe. Ha ez még nem lenne elég, akkor magas a C-, illetve az E-vitamin tartalma, emellett béta-karotint és glutationt is tartalmaz. Rendkívül jó immunerősítő hatása van, lassítja az öregedés folyamatát, tele van antioxidánsokkal is.

.A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti. Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Nagyon fényigényes, mint általában a pozsgás növények. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. De nyersen, a fiatal hajtásokat ízlelhetjük. Salátában, vagy csak úgy, ahogy Isten megadta.

A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.

Ha valaki gyűjteni szeretné, akkor ezt megteheti egész nyáron, virágzás előtt.

Hát ennyi mindent ‘tud’ ez a gyomnövény.

(Forrás: tankonyvtar.hu)