Jump to content

6 zöldség, amelyet cserépbe is ültethetünk - 1.rész

2017. 11. 07. 19:57

A különböző konyhakerti zöldségek között számos olyan található, amely sikeresen termeszhető növényládában, cserépben is.

Bab

A bab minimális segítséggel is szépen felfut egy megfelelő növénytámaszra. Meglehetősen bőven terem még virágládában, cserépben tartva is.

Ültessük például balkonládába, amelyet egy falnál felállított rácsos futtató elé helyezünk. Néhány hét leforgása alatt élő zöld fallá fog fejlődni a gyors ütemben cseperedő növény.

Nem árt tudnunk, hogy a bab napos fekvést igényel, cserepe pedig legyen legalább 30 cm mély (alapvetően minél nagyobb, annál jobb). A lécrács idális futtató a számára.

A növény egyik előnyös tulajdonsága, hogy megköti a nitrogént, így számos olyan zöldséget termeszhetünk vele egy helyen, amely nagy mennyiségben igényel nitrogént. Ha a bab ládája elég nagy tehát, termeszhetünk benne még kelkáposztát, borsikafüvet vagy zellert is.

Saláta

Mivel a saláta gyorsan nő, egy vegetációs időszak alatt többször is be tudjuk takarítani. Rendszerint már a tavasz első felében megkezdhetjük az ültetését.

Termesztéséhez válasszunk egy széles (semmint mély) ültetőedényt (15 cm mély bőven elég). Ültetéskor hagyjunk legalább 10 cm távolságot a növények között. Ha nem fejes salátát, hanem levélsalátát termesztünk, ez a távolság kevesebb is lehet. Használjunk jó vízvezető képességű ültetőkeveréket és ügyeljünk arra, hogy folyamatosan kissé nyirkos legyen a saláta földje.

Chili és egyéb paprikafajták

A chili és társai bőtermő zöldségfélék, amelyeket gond nélkül termeszthetünk cserépben. Az sem elhanyagolható körülmény, mennyire dekoratív a cserepes paprika, sok szempontból még a dísznövényekkel is felveszi a versenyt.

Napos, meleg helyre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha a cserepét napos helyre állítjuk és biztosítjuk számára a megfelelő minőségű talajt és szükséges tápoldatot, gazdag termésre számíthatunk. A paprikának legalább 30 cm mély cserép az ideális.

(Forrás: hobbikert.hu)