Jump to content

Nem csak nyulaknak

2017. 11. 28. 16:37

Akinek veteményeskertje van, már megpróbálkozott több- kevesebb sikerrel a sárgarépa termesztésével. Mivel az egyik olyan zöldségnövényünk, mely a laza szerkezetű homokban is megterem.  Az egyik olyan növény, amelyet gyermekeink legelőször kóstolnak életükben. S az első is azok közül, amelyet megszeret.

A sárgarépa - Daucus carota , subsp. sativus - fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük.Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmazza ugyanis a legtöbb karotint, az A vitamin elő- vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Már kora tavasztól elkezdhetjük a sárgarépa magok vetését, de akár a nyár közepéig is elszórhatjuk őket. A szép és nagyméretű gyökér fejlődéséhez szükséges a vetésforgó, valamint a laza talaj, mert a növény karó gyökere csak így tud mélyre hatolni. Napos illetve félárnyékos részre is ültethetjük, majd a kifejlett növényeket rendszeresen öntözni és kapálni kell. A magok vetése után 2-3 hétig is eltarthat a csírázás, legyünk türelmesek.

Tenyészidő alapján: korai (80-90 nap), középkorai (90-100 nap), középkésői (100-120 nap), késői (120-140 nap). Lehetnek, kerek alakúak, hosszúkásak, lilák, fehérek és narancssárgák.

Sajnos sok kártevő kedveli a sárgarépát, így a megelőzés érdekében, ültessük a tövek mellé hagymaféléket, bársonyvirágot, fokhagymát, vagy metélőhagymát, ezek elűzik a betolakodókat.

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő - vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetõvé, a vér savtalanítását segíti elő.

A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa- lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminben fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa- lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa- lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében,

Az emésztésben a sárgarépa- lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

(Forrás: media.hazipatika.com)