Jump to content

Egy napig pompázó

2017. 12. 02. 09:49

A sásliliom a Hemerocallis nemzetséghez tartozik, a Hemerocallis két görög eredetű szóból áll, amelyek jelentése szépség és nap.  Ez arra utal, hogy minden virág csak egy napig él. (Angol elnevezés -  daylily - is ezt jelenti.) Ez csak egy virágjára vonatkozik, azonban egy száron több bimbó fejlődik, ezért a virágzás folyamatos.

Koloncos gyökerű, bokros növekedésű, lágyszárú évelő.  Rövid, vastag gyöktörzsű, két sorban elhelyezkedő, szálas, tőálló, visszahajló levelekkel. Hosszú életű növény, amely szétterülő földalatti tarackoló szárai révén sarjadzik. A tövek évenként válnak dúsabbá és erőteljesebbé. Ezért szaporítása is inkább tőosztással történik kora tavasszal. Annyi részre oszthatjuk, ahány levélrozettájuk van. Ezek a rizómák fagytűrőek, nem igényelnek takarást télére.

Keskeny fűszerű leveleik már márciusban kihajtanak, melyek törékenynek tűnnek és nagyon hosszúra is megnőhetnek. Amikor nem virágzik, akkor nagyon rendezett képet mutat.

Csillag alakú, leples virágú. A virágok forgó virágzatot alkotnak. Amikor éppen pihen a természet a tavaszi nagy virágzási hullám után, akkor nyílnak.Júniustól augusztusig virágzik

A pasztellszínű hibridek (sárga, rózsaszín, barack- bézs),  igénylik a legtöbb fényt, míg a sötét tónusú fajták (vörös, bíbor, lila, feketés- vörös) inkább szórt fényt, félárnyékot kedvelnek, mert az erős napfényben szinte elégnek a virágok. Nem tűrik a pangó vizet. Tartós csapadékhiány esetén inkább ritkán sok vizet, mint gyakran keveset adjunk a töveknek, kímélve a levélzetet és a virágokat. Igénylik a kissé nyirkos, mindig üde, laza, jó vízháztartású, hűvös talajt. Nyáron érdemes vékony mulcstakaróval fedni az ágyak felszínét a túlmelegedés elleni védekezés céljából.

Több alakú és méretű sásliliom létezik. A virágok átmérője 8 - 12 cm lehet. 15-61 cm magasra is megnőhetnek, sőt még 92 cm-nél magasabbra is. A napszak is váltakozhat, amikor virágzik. Egyesek egész nap virágoznak, míg mások csak késő délután nyílnak ki, és egész éjjel nyílva maradnak.

Nemcsak dísznövény, de valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához, cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez is hasonlítják. A leggyakrabban gyömbéres -zöldséges csirkecsíkokhoz adják. A virág tölthető, akár a töké. Édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5–8 cm hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják. Bimbóját kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve, sültek mellé különleges köretnek tálalhatjuk.

A sásliliomok napjainkban újra divatosak, mivel hosszú életű, csekély ápolást igénylő, nagy tűrőképességű növények. Nagyon mutatósak kerti medencék, csobogók mellett, pázsitban szoliterként, évelő ágyakban, parkokban, szegélynövényként.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)