Jump to content

A kertek mediterrán varázslója

2017. 12. 06. 09:48

A fügét - Ficus carica - már ősidők óta termesztik. A bibliában is említést tesznek, sőt több festményen látható a fügefalevéllel eltakart “illetlen” testrészek.

Az ókori Rómában a légiósok is ennek a gyümölcsnek az aszalványát vitték magukkal, mert nemcsak könnyű és finom volt, hanem tápláló is.

A füge eredeti hazája Kis- Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak- Afrikában és Dél- Európában is.

Hazánkban kb. a XIV. században ismerkedtek meg a gyümölccsel.Ahogy melegszik az éghajlat,annál biztosabban telel át nálunk is ez a lombhullató növény.

A füge 3-4 m magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse és szétterülő, laza koronája van. Levelei nagyok, öblösek, 3-7 karéjosak, melyek dúsan borítják az egész növényt. Nagy és mélyen karéjos leveleivel szép, déli karaktert adó dísze lehet kertünknek.

Gyümölcse körte alakú 3-10 cm hosszú, különböző színű, sárgás- zöld, bronz, vagy sötét bíborvörös. Vékony héj takarja a gyümölcshúst.

Déli fekvésben, védett helyen, sok napfényen érzi jól magát. A fügefa talajban nem válogatós, igénytelennek mondható. Köves, sziklás, száraz talajokon szépen fejlődik.

Általában évente kétszer hoz teremést. Az értékes gyümölcsöt a második hullámban, nyár végén hozza. A gyümölcskezdemények az egyéves vesszők oldalrügyeinek tövén, a rügyfakadással egy időben jelennek meg.Többek között ezért se szabad a fügebokrot visszametszeni, mert akkor a termést metsszük le!  A fügebokor a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni. Az éves vesszőkön a rügyek későn, május közepén fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék A gyümölcsök leszedésük után már nem érnek tovább, tehát érdemes azt éretten leszedni. Az első szüret augusztusban,majd a második októberben, a szőlő szüretelésének idejével azonos.

A fügefa védett, meleg fekvésű, laza talajt kíván. A legjobban házfalak előtt a déli oldalon érzi jól magát.Az ültetés utáni első években fagyérzékeny, ezért tövét télen takarni kell.

A nagyobb fagyokig védelem nélkül is megél. Ha már várhatóak a tartós hidegek, akkor a nagyobbocska bokor méretű növényt érdemes betakarni. Az ostorszerű hosszú ágait össze kell kötözni, és erre – ha van, vagy sikerül szerezni – kukoricaszárat kell sűrűn gúlázni. Ha nincs, akkor megteszi a fólia- vagy vászontakarás is.Ha a füge elfagy, az sem végzetes baj. A fagytól védett gyökérnyakból újra és újra kihajt, és előbb- utóbb edzett fává cseperedik.

Magas cukortalma miatt kiváló bor, lekvár is készíthető belőle. Emellett kalcium, foszfor, vas, E -, B1, - B2, B6 - vitamint is tartalmaz.

Antibakteriális hatása van. Számtalan hatóanyaggal rendelkezik.

(Forrás: oazis.hu)