Jump to content

A szivárványvirág

2017. 12. 19. 20:10

Az Irisz, másik nevén Nőszirom - Iridaceae - névadója a görög mitológiában s szivárvány istennnője, ezzel is utalva a virág sokszínűségére, változatos mivoltára. Virágai legtöbbször kék, sárga, vagy fehér színűek. Hazánkban is őshonos és védett fajnak tekintendő a mocsári nőszirom.

Élőhelye figyelemre méltóan változatos, a hideg és hegyi régióktól Európa füves lejtőiig, rétségeiig és folyópartjaiig, a Közel- Kelettől Észak- Afrikán át, egészen Észak- Amerikáig terjed.

Legismertebb kerti változata, a kék nőszirom (Iris germanica) a mediterrán területekről származó régi kultúrnövény, melynek ma már csak hibridfajtái ismertek. Besorolása szerint a "magas szakállas nőszirmok" csoportjába tartozik, mivel magassága 40-50 cm, alsó virágszirmain pedig színes, díszítő szőröcskék találhatók.

Az íriszek évelő növények, amelyek gyöktörzsekkel, (gyöktörzses íriszek), vagy szárazabb éghajlatokon hagymákkal (hagymás íriszek) élik túl a telet. Hosszú, egyenes, virágzó szárakkal rendelkeznek. Ezek lehetnek egyszerűek vagy elágazóak, tömörek vagy üregesek, és laposak vagy körkörös keresztmetszetűek. A gyöktörzses fajoknak általában van 3-10 tőálló, kard alakú levelük, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.

A nőszirom kedveli a közvetlen napfényt, erős árnyékban virágai kisebbre, esetleg szabálytalan alakúvá fejlődnek. A talaj laza, jó vízáteresztő-képességű legyen. Csak a jól előkészített virágágyás garantálja a bőséges virágzást. Az ültetésre kiszemelt területet legalább 30 cm mélységben forgassuk át, és a földbe keverjünk műtrágyát. Vigyázzunk azonban, hogy kevesebb legyen a műtrágya nitrogén tartalma, mert az a levelek buja növekedéséhez vezethet, így elmaradhat a virágzás. Agyagos területen mindenképpen keverjünk lazító anyagot is, durva homokot vagy komposztot a földbe.

Ültetésre július vége, augusztus a legalkalmasabb. A gyöktörzset nem szabad mélyre ültetni, vízszintesen kell elhelyezni közvetlenül a felszín alá. Az sem baj, ha a felső része egy kicsit kilátszik a földből. Számoljunk azzal is, hogy a talaj néhány cm-t ülepszik. A gyöktörzsek 40-45 cm-re legyenek egymástól, hogy a kifejlett növényeknek legyen terük a szaporodáshoz. Ültethetünk 2-3 gyöktörzset is egy "fészekbe", ekkor azonban nagyobb, 60-75 cm-es tőtávot hagyjunk. Azzal is elősegíthetjük a növények egyenletes elterjedését, hogy a gyöktörzseket egyazon irányba fordítva helyezzük a földbe. Ezzel a módszerrel mutatós gyephatároló szegély is létrehozható. Nyári telepítés esetén virágzás már az ültetést követő évben várható.

A nőszirom nem igényel különleges gondoskodást. Mivel elég mélyen gyökeresedik, öntözni csak ültetéskor és nagyon száraz nyarakon szükséges. A nem túlzott mértékű vízellátást és fejtrágyázást olykor másodvirágzással hálálja meg. A túlöntözés viszont baktériumos tőrothadást okozhat. A megfelelő virágzás érdekében 3-4 évenként célszerű a töveket átültetni. Az átültetést vagy a tőosztást július- augusztusban végezhetjük el, amikor a virágzati szárak már teljesen elszáradtak.

Az Iriszek vágott virágként is megállják a helyüket. A reggeli órákban, bimbós állapotban szükséges levágni a tartósság miatt. Vázában tartva ügyeljünk arra, hogy az elnyílt virágmaradványokat azonnal távolítsuk el a szálról, mert némelyike levet ereszt, mely foltot hagyhat.

(Forrás: hollosifoto.files.wordpress.com)