Jump to content

A dekoratív gumós

2017. 12. 20. 20:16

A dália - Dahlia -nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. A dáliafélék Közép Amerikából kerültek hozzánk. Őshazájában nemcsak  a virágáért, hanem a föld alatti, emberi fogyasztásra is alkalmas gumói miatt termesztették Mexikó nemzeti virága először spanyolországi kertekben pompázott majd innen terjed el az  egész kontinensre. Egyre több faj  került be a dísznövénytermesztésbe, és a díszesebb, nagyobb virágú fajták elkezdték meghódítani az emberek szívét. Vágott virágként napokig eláll.

Ezek a gumós évelő lágyszárú növények nagy fényigényűek, ezért ha félárnyékos helyre kerül, sajnos elmarad a virágzás és a növény is csak sínylődni fog. Tehát igyekezzünk kertünk legnaposabb helyére ültetni. Napi öntözésre van szükségük és ültetéskor humuszban gazdag földre. Nem kedveli a friss istállótrágyát és a nagyobb mennyiségű nitrogén tartalmú trágyát sem. Ugyanis ilyenkor csak buja növényt kapunk, de a virágzás és a gumóképződés is elmarad.

Ültetésére a tavaszi kései fagyok után, májusban kerül sor. Ekkor fészket készítünk neki. Legszebben virágzó növények az egy hajtással induló tövekből fejlődnek.A töveket olyan mélyre ültessük, hogy fölé 8- 10 cm réteg talaj kerüljön.

Nagy színskálából, több mint tízféle virágforma közül választhatunk. Nemcsak a színe, vagy formája, de a magassága is változó a különböző fajtáknak,  a liliputiak 30 cm-re nőnek meg, míg a labdavirágú óriások kétméteresek is lehetnek, így lehet dália akár az ágyás szélén szegélynövényként, középen színfoltnak,  vagy a többi növény mögött háttérnövényként is.

Többféle fajtát különböztetünk meg:

  • egyszerű virágúak: a sárga színű csöves virágokat egy sor nyelves virág vesz körül. Idetartoznak a minyondáliák.
  • félig telt virágúak: a középső részt 2, -vagy 3 nyelves virág vesz körül. Ide az anemone virágú dáliák tartoznak.
  • telt virágúak: a fészket lényegében csak nyelves virágok veszik körül. Ezeket a fajtákat termesztjük a leggyakrabban.
  • kaktuszvirágú, vagy kaktuszdáliák: a nyelves virágok hátrapöndörödtek, csőszerűek, vagy tűalakúak, egyenesek, vagy befeléhajlóak.
  • félkaktuszvirágú dáliák: a nyelves virágok visszagöngyöltek, tövüknél laposak, csúcsuk felé tűszerűvé válnak.
  • dekoratív dáliák: ezek a legnagyobb virágúak, virágátnérője elérheti a 30 cm-t is.Nyelves virágok laposak, szélesek.
  • pompomvirágúak: a nyelves virágok kanalasan begörbülnek, virágzata tömött gömb formájú.

Lehetnek törpe, vagy közepes és magas növésűek.

Mivel fagyérzékeny növények, már az őszi kisebb fagyok előtt ki kell ásni a földből a gumókat. Ekkor a zöld szárakat úgy kell visszavágni, hogy csak 10 cm maradjon a töveknél. Szellős, de fagymentes helyen tároljuk egész télen.

 

(Forrás: kertvarazsmagazin.hu)