Jump to content

Trópusi csoda a kertünkben

2017. 12. 23. 20:59

Utazásaim során, néhány kertben hatalmas zöld, ívesen lehajló levelek csokrára lettem figyelmes. Olyan káprázatos és fenséges látvány nyújtott, hogy elhatároztam, az én kertemben is lesz egy ilyen, vagy több. Örömmel vittem haza a rizómákat, amelyből remélhetőleg nekem is szép banánfám lesz.

A banánfélék - Musacaceae - családja 3 nemzetségének egyike a Musa nemzetség kb. 35 fajjal. Többségük származási helye Afrika, Kelet Ázsia, Ausztrália és a csendes óceáni szigetvilág őserdei. A Musa nemzetség neve arab eredetű, arab rabszolga kereskedőktől származik, és a gyümölcsre utal. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

Az évelő növény gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtás. Amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója. A termékenyítés sorrendjében a termős virágokból elkezd fejlődni spirális, dupla sorban a banánfüzér. Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelenik meg a növényen. Persze,ahhoz, hogy termést hozzon a mi éghajlatunk alatt is, el kell telnie jó néhány évnek.

A banánok nyáron átlagosan havi 4 levelet hoznak, míg télen csak havonta egyet.

A banán egy olyan különleges növény, amely „örökéletű”, mert reprodukálja magát. Amikor a banánfürtöket betakarítják, az anyanövény elhal. De mielőtt ez megtörténik, egy vagy több oldalsó gyökérsarjat hoz létre, így gondoskodik az utódlásról. A törzsnek a földalatti része hozza ezt az új hajtást, így marad örökéletű a banánfa.

Mindegyik új hajtás felnőtt banánná válik, ám van, amelyik távolabbra is képes telepedni az anyatörzstől. A törzse valójában csak „áltörzs”, mert a levelek összecsavarodásából épül fel, melyek aztán a törzs végén kibomlanak egymás után, mint egy lombozat.

Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen, rengeteg tápanyagra és még több csapadékra van szüksége.

A gyümölcse alapján a banán igen sokféle lehet. Mind színében, mind formájában sok a variáció: egyeseknek magjuk van, másoknak nincs, vannak törpe banánok, vannak masszív fajták, rövidek, szögletesek, kerekítettek, egyenesek, ívelt formájúak, zöldek, sárgák, csíkosak, rózsaszínek, foltosak, vagy akár ezüstös színűek is.

Kezdődjön tehát az ültetés.

Keressünk egy helyet, ahol a banánunk elég napfényt kap majd, tudniillik folyamatos meleget és magas páratartalmat igényelnek. A ház déli és délkeleti részét éri a legjobban a nap, így próbáljuk meg oda ültetni a banánt. Mivel 20- 25 fokban érzi a legjobban magát, a nyári hőségben levelei elsárgulhatnak, lekókadnak. Ezért biztosítsunk számára némi árnyékos részt is. A huzattól is védjük.

A banán ültetéséhez jó vízelvezetésű, savas talajra van szükség. Fenyőlom, marhatrágya és agyagos föld keveréke számára az ideális. Ne hagyjuk a földjét kiszáradni, nyáron 2-3 naponta öntözzük. Az öntözéssel egyidejűleg juttassunk a tövéhez elegendő trágyalavet, vagy pótoljuk foszfor, nitrogén és kálium tartalmú műtrágyával a növekedéshez szükséges tápanyagot.

(Forrás: index.hu)