Jump to content

Víz a kertben

2018. 01. 01. 14:01

A víz nagyobb vonzerõt gyakorol ránk, mint bármi más létesítmény a kertben. A kert tervezésénél csaknem ugyanakkora jelentõségû mint a ház, mert azzal az egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, hogy visszatükrözi a fényt. Egy vízmedence, kerti tó helyesen a kert összképébe kapcsolva rendkívüli mértékben képes gazdagítani azt. Rosszul alkalmazva viszont minden szép tervünket meghiusítja.

Zavaróvá és más finomabb hatású elemekkel rivalizálóvá válhat. Hogy ezt elkerüljük, megfontoltan, a teljes kert kompozíció részeként alkalmazzuk. Kisebb kertekben akár egyszerű víztartót, akár szökõkút formájában is érdemes kialakítani. A szabályos mértani idomokhoz igazodó vízmedencék elõnyösebbek, amelyek a házzal vagy egy szoborral, híddal könnyen összekapcsolhatók, összhangba hozhatók.

A szabálytalan körvonalú, természetes állóvizeket utánzó medencék, tavak létesítése nagyobb helyet igényel, mint amekkora a kiskertekben rendelkezésre áll. Itt csak akkor lehet jogosultságunk, ha az egész kertet szabad tájképi stílusban alakítjuk ki. Pontosan tudnunk kell hogy álló vagy folyó vizet kívánunk-e létrehozni. Gondoskodnunk kell arról, hogy a kertben tartózkodó gyerekek számára veszélytelen legyen. Nincs sok értelme, ha pompás vízmedencét, tavat tervezünk, melyet késõbb biztonsági okokból kerítéssel kell körülvennünk.

TIPP: Sok helyen kénytelenek a vízmedence vagy kerti tó fölé védõhálót kifeszíteni, hogy a madarakat távol tartsák, illetve õsszel a lehulló leveleket felfogja.

A medence a rendeltetésének megfelelõ mélységû legyen. A sekély mintegy 30 cm-es medencék mélyebbnek tûnnek, ha oldalt vízálló fekete festékkel kenjük be. Nagyobb vízmélység szükséges ha állatokat is kívánunk tartani a tóban. A halak csak akkor tudnak áttelelni, ha a víz nem fagy be teljes mélységben.

Függetlenül a medence vagy kerti tó alakjától, a víznek állandóan világosnak és tisztának kell lennie. Ezt úgy érhetjük el, hogy beépített szivattyú segítségével állandóan körforgásban tartjuk a tó vizét. Oxigén termelõ növények beültetésével (1m2-re 10 db) illetve bioszűréssel javíthatunk a vízminőségen. Nagy biológiai diverzitás fenntartásával a vízi élőhely egyensúlyba hozható.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)