Jump to content

A bíbor csoda

2018. 01. 05. 09:49

A cékla - Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva - eredetileg a földközi tenger környékén őshonos.Már a II. és III. században termesztették a görögök és a rómaiak, ahol szicíliai répának nevezték. Hazánkban a XVII.században vált ismertté, és innentől kezdve a kertészek egyik fő zöldség növénye lett.

A cékla minőségét és ízét sajnos nagyban befolyásolja a kerti talaj minősége, kedveli a homokos laza talajt, így ha kertünkben túl tömör a talaj keverjünk kevés homokot a földbe. Hőre közepesen igényes, és félárnyékos hely is elég a fejlődéshez.A magokat április végén vessük el szabadföldbe, majd őszi szedéshez másodvetésre még egyszer június közepétől,  július közepe között ültessük el.Kézzel szórjuk el a magokat szépen sorban kb. 2-3 cm mélyen. Ezután takarjuk be őket egy réteg földdel, óvatosan öntözzük be a talajt és hamarosan megjelennek a kis magoncok. Amikor ezek elérik, az 5 cm magasságot kezdjük el ritkítani a sorokat, vagyis szedjünk ki néhány magoncot, hiszen ha mind meghagynánk egymás mellett sűrűn, a fejlődésük során egymást nyomnák el és a tápanyag is kevés lenne számukra.A cékla magoncokat elég májusban heti egy alkalommal megöntözni.Majd mikor elérik a palánta kort ekkor már 10-15 cm nagyságúak, itt jöhet az újabb ritkítás, érdemes minden második palántát kiszedni. A kiszedett palántákat elültethetjük külön. Ne felejtsük el a megmaradt palántákat rendszeresen gyomlálni, és kapálni majd az időjárástól függően heti egy vagy két alkalommal megöntözni. A gumók legtöbbször a vetéstől számítva 100-120 napra már szedhetők. Akkor jó, ha félöklömnyi. Gyökere mély lila, leveses és húsos. Levele is fogyasztható. Míg a levelét elsősorban zöldsalátaként fogyaszthatjuk, addig a céklarépát főve, párolva, nyersen.

A cékla gazdag antioxidánsokban és olyan tápanyagokban, mint a magnézium, a nátrium, a kálium és a C-vitamin, ezenkívül tartalmaz betaint is, ami fontos a szív- és érrendszer egészsége számára.Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a homociszteint, ami káros hatással lehet az erekre, így hozzájárul a szívbetegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. A betain a folsavval, a B6-vitaminnal és a B12-vitaminnal együttműködve látja el ezt a feladatot.

A cékla az a zöldségféle, amelyből a testünk legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából.

A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Bármilyen életvitelt is folytatunk, mindenképpen jó, ha adunk a szervezetünknek egy kis regenerálódásra esélyt azzal, hogy heti egyszer céklalé napot tartunk. Ugyanis a lé elfogyasztása után még 24 óra múlva is tapasztalható jótékony hatása. Ezt leginkább a magasvérnyomásban szenvedőknél mutatták ki a leglátványosabban.

Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai – pl. a betain glükozid – pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét.” - Prof. dr. Török Szilveszter

(Forrás: hobbikerteszet.hu)