Jump to content

A tengeri harmat

2018. 01. 13. 09:31

Rosmarinus Officinalis- más néven rozmaring. Fűszer, -és gyógynövény.

Elterjedését illetően megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a Krisztus utáni első évszázadban bencés szerzetesek hozták a meleg földközi- tengeri tájakról, a száraz hegyoldalak lejtőiről Európa hidegebb tájaira. Míg mások szerint a Római Birodalom alatt terjedt el a Kárpát- medencében, valamint a Brit- szigeteken is. Latin neve is erre utal.

A keresztény szemléletben a rozmaring az élet- halál körforgás, az összetartozás és a hűség, az apró kékesfehér rozmaringvirág pedig a szűzi tisztaság jelképe.

Szűz Máriához kötődik a virág kékesfehér színezetének eredet története is. Amikor Jézus anyja Egyiptomba menekült, egy rozmaringbokor előtt szőtte kék fonálból köntösét, s hogy meg ne lássák, a bokor fehér virágait kékesre változtatta, így az védte Őt.

A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. A rozmaring Árpád- házi Szent Erzsébet virága, éppen ezért nevezték el róla később a rozmaringolajat tartalmazó AqA honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. A rozmaring Árpád-házi Szent Erzsébet virága, éppen ezért nevezték el róla később a rozmaringolajat tartalmazó Aqua Reginae Hungariae gyógyitalt.

A magyarság körében is jellemző a rozmaring- szimbolika megjelenése, különösen ünnepekkor. A lányok ruhájára, a menyasszony koszorújába egy rozmaringszálat tűztek. A rozmaring a szűz menyasszonyt jelképezi: „Ha leszek, leszek, menyasszony leszek,|Vőlegény mellett rozmaring leszek.”

A népművészetben  "rozmaringos" -nak nevezik a halszálkás motívumot. A párnánk alá helyezve elűzi a rossz álmokat,ezért nyugodt, pihentető alvásban lesz részünk.

Ezek után lássuk csak, hogyan is nevelhetünk magunk is egy Rozmaring bokrocskát. A jó minőségű általános virágföldet szereti.Tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt. Tápoldatot csak tavasszal, és nyáron a virágzás idején igényel.

Oldalhajtás dugványról nyár végén lehet szaporítani. Nedves tőzeg és perlit keverékbe tesszük a magokat vagy a hajtásokat. A cserepet és a növényt egy műanyag zacskóval fedjük be, ami megakadályozza a nedvesség kiszivárgását.Félárnyékos helyen tarjuk. Amint eléggé megnőtt, át lehet ültetni.

Örökzöld félcserje. Virágai végállásúak, ajakosak, erősen kiemelkedő fellevelekkel. Színei a világoskéktől a liláig, sokféle árnyalatban megtalálhatóak. Levelei sötétzöldek, egyenesek, tűformájúak, szélük visszahajlik, fonákjuk szürkésen szőrözött. A növény minden része aromás illatú.

A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe -és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele.

Leveles szárát használjuk fűszerezésre és tea készítéséhez. A virágát teakeverékekbe is beleteszik illatosításra.

A rozmaring illóolaját – a cineolt, kámfort a rozmaring leveleiből és virágos- leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, A növény illóolaja 85%-os alkoholban oldódik. Ezért reumás fájdalom elleni és gyulladáscsökkentő bedörzsölőszerek adalékanyaga.

(Forrás: receptbarlang.hu)